Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EREC - EU treba obnovljivu energiju, a ne retoriku o manje CO2 E-mail
Autor Edo Jerkić   
Petak, 12 Studeni 2010 12:20

Europski odbor za obnovljive izvore energije (European Renewable Energy Council - EREC) je kritizirao nedavnu retoriku Europske komisije o smanjivanju CO2 u energetskim planovima za 2020. godinu. Poručuju da su fokusiranje na obnovljive izvore energije, transparentno i otvoreno tržište energije i produljenje Europskog vodstva na tržištu obnovljivih energija i tehnologija bili postavljeni kao pravi i poželjni prioriteti Europske energetske politike.

Prof. Arthouros Zervos, predsjednik EREC-a kaže da EREC podupire program Energy 2020 i posebno akcije u sklopu tog programa koje su bitne za implementaciju obnovljivih izvora energije, kao što su razvoj mrežne infrastrukture, otvaranje tržišta električne energije i razvoj pametnih gradova, ali da umjesto nedefinirane retorike o smanjenju CO2 EU treba stabilan okvir za obnovljive izvore energije do 2030. godine s jasnom vizijom o postizanju 100% udjela obnovljivih izvora energije do 2050. godine.

"Dobro postavljeno i neometano unutarnje tržište električne energije bi dalo ravnopravne tržišne uvjete za sve, za što smo se uvijek i zalagali", kaže Zervos. Također je podsjetio da je uspješan razvoj obnovljivih izvora energije u sadašnjem sistemu uzrokovan stabilnim i adekvatnim mehanizmima potpore pojedinih vlada kojima se anuliraju anomalije na tržištu i pokušavaju postići obvezujući ciljevi za 2020. godinu.

Na kraju je naglasio i globalnu važnost obnovljivih izvora energije spomenuvši da je Europa svjetski lider u proizvodnji i upotrebi obnovljive energije i time se stvara stotine tisuće kvalitetnih i novih radnih mjesta, te da Europa mora osigurati daljnji razvoj ovog sektora da bi tu poziciju na svjetskoj razini sačuvala i u budućnosti u kojoj će ovaj sektor samo dobivati na važnosti.

Tags:     EREC      obnovljiva energija      CO2      obnovljivi izvori energije      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?