Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Spremanje energije na razini mreže: 4 načina rasta u 2014. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Siječanj 2014 19:28

Prošla godina je bila godina većeg proboja tehnologija spremanja energije na razini elektroenergetske mreže.

Kalifornija je objavila da kani instalirati 1,3 GW snage sustava spremanja energije do kraja desetljeća, a i druge regije u SAD-u i svijetu imaju vlastite ciljeve. Sa strane potrošača se također pojavljuje sve više rješenja pomoću kojih spremanje energije postaje dio obnovljivih i drugih sustava.

Sada dolazi teži dio u kojem treba dokazati da napredne baterije, toplinsko spremanje energije i hrpa drugih tehnologija mogu biti ekonomski isplative i to kroz smanjivanje troškova. Prema SAD-ovom Odjelu za energiju se isplativost postiže pri cijeni pohrane od otprilike 250 dolara po kWh spremljene energije, što je trenutačno jeftinije od svih komercijalno dostupnih sustava danas. Isto tako je bitno da se za takve sustave nađu poslovni modeli temeljem kojih se isti mogu otplatiti tokom vremena pogona, te da nadvladaju sve četiri identificirane regulatorne  i ekonomske barijere.

1.) Vršna potrošnja potrošača – spremanje energije sa strane potrošača

Jedan od prvih većih potencijala spremanja energije je sa potrošačke strane elektroenergetske mreže i to smanjivanjem vršne potrošnje. To je dio računa za električnu energiju koji ne ovisi o samoj potrošnji električne energije nego o najvećoj potrošnji u pojedinom trenutku. U razvijenim državama ti troškovi postaju svake godine sve veći, te bi spremanje energije koje bi automatski ispeglalo takvu potrošnju bilo izuzetno korisno. Zbog toga su u Kaliforniji i New Yorku uvedeni poticaji za takve sustave spremanja energije i to ponajviše putem litij-ionskih baterija koje mogu bez problema pokriti vršnu potrošnju kroz intervale od petnaest minuta.

2.) Spremanje sa solarom i vjetrom – novi korak u razvoju obnovljivih izvora energije

Spremanje energije je još korisnije ako potrošač ima vlastiti solarni fotonaponski sustav pošto se spremanje viška solarne energije može iskoristiti za potrošnju u doba kada je električna energija skuplja (kasno popodne/rana večer). Ovaj način također pomaže operatoru mreže da solar od isprekidanog izvora električne energije postane stabilniji dispečerski izvor energije. Jedini problem je što potrošači gledaju svoje ekonomske interese dok operator mreže želi osigurati jednostavnije upravljanje mrežom. Predvodnici u ovom sektoru su trenutačno Japan i Njemačka, ali takvih rješenja ima sve više i u SAD-u pogotovo na istočnoj obali i u Kaliforniji.

Dva najveća projekta spremanja energije u SAD-u su pak integrirana u vjetroelektrane, pošto takvo spremanje može odlično poslužiti za peglanje proizvodnje iz istih.

3.) Regulacija frekvencije

Kod sporednih usluga za elektroenergetsku mrežu je regulacija frekvencije najbolji način za iskorištavanje spremanja energije. Pružanje brze rekativne snage za stabilizaciju mreže je odličan način korištenja spremanja energije pogotovo prema novim načinima funkcioniranja energetskih tržišta gdje se potiču resursi koji mogu reagirati brzo.
Operator mreže u srednjem Atlantiku PJM ima već sada nekoliko tvrtki koje mu isporučuju regulaciju frekvencije kroz spremanje energije. Oni su prvi uveli takav model u SAD-u, ali će zbog gore spomenutih novih pravila i druge elektroprivrede u SAD-u uskoro uvesti isto. S obzirom da se frekvencija regulira u intervalima od četiri sekunde, to je odlična prilika za tehnologije baterija.

4.) Iskorištavanje spremanja energije za fleksibilnu proizvodnju

Ova točka potvrđuje da spremanje energije mora imati pristup širokom energetskom tržištu kako bi moglo rasti i to posebno zbog koncepta fleksibilne proizvodnje kako bi se pokrile buduće potrebe za električnom energijom.

Fleksibilnost, odnosno mogućnost proizvodnog resursa da brzo mijenja snagu prema gore ili dolje nije nešto o čemu su se brinuli operatori mreže u povijesti, jer su elektrane pokrivale ili osnovnu potrošnju ili vršnu potrošnju uz najmanju moguću cijenu. Sa sve većim udjelom varijabilnih izvora energije kao što su solar i vjetar ulazimo u period  kada postojeća fleksibilnost neće biti dovoljna.

Tu spremanje energije može imati bitnu ulogu jer novi sustavi mogu jednako brzo i kvalitetno primati i davati energiju, te time udvostručiti fleksibilnost i još u jako malim intervalima od samo nekoliko sekundi. Prvi slučaj korištenja spremanja energija na takav način se odvija u Kaliforniji, gdje bar 50 MW spremanja energije mora biti instalirano do 2022. godine. Jedino se još mora osmisliti način vrednovanja fleksibilnosti koji će biti iskoristiv u svim elektroprivredama. Stoga se svi nadaju da će se uskoro uspostaviti tržište u kojem će biti postavljeni modeli plaćanja koji bi mogli biti iskorišteni.

 

Izvor: www.greentechmedia.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?