Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Langlee Wave Power grade elektranu na valove u Turskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 18 Studeni 2010 18:12

Langlee Wave Power AS i Turski Ünmaksan su dogovorili gradnju pet sustava na valove koji proizvode električnu energiju. Ukupna snaga će im biti 600 kW.

Julius Espeland, Direktor Langleea je izjavio da će to biti testno postrojenje koje će se izgraditi tokom iduće dvije godine, a plan je izgraditi dvije elektrane s ukupnim kapacitetom od 52 MW.

Ova tehnologija je drugačija od ostalih tehnologija valova zato što se ne oslanja na visinu vala kao sve druge, nego na dužinu vala. U Turskoj je dužina vala vrlo stabilna i daje dobru efikasnost tokom cijele godine.

energija valova
izvor: www.rechargenews.com

Sama tehnologija radi na način da valovi pomiču zglobove valnih krila svakog pojedinačnog valnog modula, što je slično načinu kojim zvučni valovi pomiču dijafragmu mikrofona. Energija koja je apsorbirana pomicanjem tih valnih krila se koristi za pokretanje hidrauličkog sustava, koji onda daje snagu električnim generatorima. Langleejevi konverterski moduli plutaju, kako bi najbolje hvatali energiju, te su sidrom pričvršćeni za morsko dno. Svaki modul ima dva valna krila, koji se gibaju u obrnutim smjerovima kada valovi prolaze kroz sustav.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?