Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izraelski obnovljivi sektor se nalazi na prekretnici E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Veljača 2014 23:26

Izraelska komisija za obnovljive izvore energije u ministarstvu je prošli tjedan odobrila transfer 290 MW kvote za obnovljive izvore energije u solarni fotonaponski sektor. Specifično je u solarne fotonaponske sustave prebačena kvota od 70 MW velikih vjetroelektrana, 20 MW malih vjetroagregata (do 50 kW) i 200 MW solarnih toplinskih elektrana.

Komisija tvrdi da će ovo pomoći Izraelu da dostigne cilj od 10% električne energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Dodatno lokalni novinari tvrde da Ministar za zaštitu okoliša Amir Peretz gura 60 MW kvote za bioplin u solarni fotonapon s ciljem uštede od 7,6 milijuna dolara. Izrael tvrdi da će cijene električne energije ostati unutar limita koji neće utjecati na ekonomiju.

Izraelska udruga za energiju vjetra (IsraWEA) odnosno njen CEO Gadi Hareli je objavio da će ovo biti treći puta da Ministarstvo energetike pokušava prebaciti dio kvote iz vjetroelektrana u solarne elektrane pri čemu se prije pokušavalo prebaciti 300 MW od predviđenih 800 MW vjetroelektrana u solarni fotonapon. IsraWEA je strogo protiv toga, pogotovo zbog toga što je vlada konačno pri kraju uspostave zakonskog okvira za vjetroelektrane na način da ista bude adekvatno implementirana. Prebacivanje kvota mora biti odobreno od strane vlade i očekuje se da će i ovaj puta biti odbijeno.

Inače, instalacije solarnih elektrana u Izraelu idu po planu, te je tako u pogon ušla 11 MW solarna elektrana Kibbutz Samar krajem prošle godine. Do kraja idućeg mjeseca bi trebalo u pogon ući 60 MW solarnih elektrana na jugu u pustinji Arava. Isto tako je vlada odlučila osigurati zajam za 30 MW solarnih elektrana na području Judea i Samaria koje nisu mogle biti izgrađene zbog nemogućnosti dobivanja financiranja.

S druge strane u Izraelu trenutačno ima samo 6 MW vjetroelektrana i to na lokaciji Golan Heights, koja usto radi sa 50% snage. Ipak, to bi se trebalo uskoro promijeniti pošto je nedavno odlučeno promovirati gradnju velikih vjetroelektrana na čak 30 lokacija u državi i to ubrzavanjem ishođenja građevinskih dozvola.

Kritičari tvrde da bi glavni problem pri razvoju mogao biti plin koji trenutačno drži 33,1% proizvodnje električne energije, a iduće godine bi ta brojka trebala biti 50%. Sam Izrael ima veliki zalihe plina, ali također tvrdi da kani puno izvoziti i to preko Cipra. Unatoč tome u Izraelu ima mjesta za razvoj obnovljivih izvora energije i promociju diverzificiranog energetskog tržišta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     izrael      obnovljivi izvori energije      solarni fotonaponski sustavi      vjetroelektrane      kvota
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?