Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zastarjela europska energetska infrastruktura E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 19 Studeni 2010 00:00

U svojem izvješću „Prioriteti energetske infrastrukture do 2020. i dalje“ Europska komisija priznala je da Europska unija plaća cijenu za svoju zastarjelu i loše održavanu energetsku infrastrukturu. EWEA vjeruje da je cilj komisije, razvitak integriranog sustava europske energetske mreže, od presudne važnosti za budući napredak Europe.

Christian Kjaer, izvršni direktor EWEA-e, upozorio je da ukoliko vlade ne shvate ovo upozorenje ozbiljno, mogli bi se suočiti sa apsurdnom situacijom u kojoj se kapacitet obnovljivih izvora povećava, ali ne postoji adekvatna energetska mreža koja bi ostvarila cilj Europske unije u isporučivanju 34% električne energije pridobivene obnovljivim izvorima do 2020. godine. Bez europske mreže nije moguće ostvariti jedinstveno energetsko tržište, i neće biti moguća efektivna konkurentnost električne industrije, što bi se moglo negativno odraziti na velike i male potrošače.

Kjaer je nadodao da Europska unija neće uspjeti ostvariti svoje energetske i klimatske ciljeve ukoliko ne poboljša procedure za energetsku mrežu i infrastrukturne projekte. EWEA vjeruje da je od značajne važnosti za Europsku komisiju predložiti nova financijska riješenja za infrastrukturu, uključujući i uređene stope povrata za infrastrukturalne projekte od europskog interesa.

Europska komisija predstavila je ambiciozan i dalekovidan plan, a slijedeće godine pokazat će se da li zakonski prijedlozi o financiranju odgovaraju ostvarivanju tog plana, rekao je Kjaer.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     Europska komisija      europska energetska mreža      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?