Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka izglasala smanjivanje poticaja za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 21:26

Njemački zakonodavci su potvrdili smanjivanje poticaja za obnovljive izvore energije u donjem Njemačkom parlament, s time da isto još treba biti potvrđeno od gornjeg parlamenta koji ga ne može srušiti, nego samo poslati na arbitražu.

Zakon koji uvodi limit koliko se kopnenih vjetroelektrana, odnosno elektrana na biomasu kvalificiralo za pune poticaje, te smanjuje postojeće ciljeve za solar i priobalne vjetroelektrane, prema njihovim riječima vadi energetsku politiku iz ponora. Ministar Ekonomije Sigmar Gabriel je nakon glasanja kojim je promjena odobrena rekao da se obnovljivi moraju širiti sa sigurnijim planiranjem.

Njemačka smanjuje poticaje za OIE u isto vrijeme dok radi na gašenju svih nuklearnih elektrana koje bi trebale prestati s radom do 2020. godine, a u isto vrijeme bi udio obnovljivih izvora energije trebao porasti na 80% do 2050. godine sa otprilike 25% sada. Opozicija je bila protiv promjena jer tvrde da će se ovime usporiti razvoj novih projekata, te dati previše popusta industrijskim tvrtkama. Njemačka je do sada već imala niže cijene energije za svoju industriju i to nakon što je EU istraživala da li ti popusti utječu na pravila o konkurentnosti.

Osim toga je predstavljen i porez za vlastito korištenje solarne energije za sustave veće od 10 kW, što će dodatno usporiti rast industrije. Taj iznos će biti 30% EEG-Umlagea što je cijena financiranja poticaja od iduće godine, a  isti će narasti do 40% u 2017. godini. Njemačka planira dodati 2,5 GW solara, 2,5 GW kopnenih vjetroeleketrana i 100 MW biomase ove godine, te 6,5 GW priobalnih vjetroelektrana do 2020. godine.

Cilj ovog zakona je smanjiti polagani rast cijena električne energije za privatna kućanstva u Njemačkoj.

Sam prijedlog zakona bi trebao postati pravomoćan prvog kolovoza ove godine.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     njemačka      parlament      obnovljivi izvori energije      solarna energija      vjetroelektrane      poticaji      zakon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?