Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Znanstvenici napravili ultra-efikasnu solarnu gorivu ćeliju koja hvata i pretvara ugljični-dioksid E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 08 Srpanj 2014 12:00

Istraživači sa Sveučilišta Princeton u SAD-u su zajedno sa tvrtkom Liquid Light iz New Jerseya otkrili novi način za hvatanje ugljičnog-dioksida pomoću kojeg bi se isti pretvarao u korisni kemijski element uz pomoć solarne energije.

Tim je zajednički uspio pretvoriti kombinaciju ugljičnog-dioksida i vode u mravlju kiselinu korištenjem eletkrokemijske ćelije koja energiju u potpunosti dobiva iz solarne energije lokalne elektroprivrede Publisc Service Electric and Gas (PSE&G).

Ćelije koje pretvaraju ugljjični-dioksid se sastoje od kanala koji prenose tekućinu koja je okružena metalnim pločama čija je veličina male kutijice, te se sastoji od materijala koji su jeftini i lako dostupni. Istraživači su koristili poseban proces za balansiranje električne energije iz solarnih panela sa količinom električne energije koju ćelija može izdržati kako bi se stvorila optimalna efikasnost sustava.

Sustav je postigao energetsku efikasnost od 2% postavljanjem tri ćelije zajedno, te je cijeli sustav duplo efikasniji od prirodne fotosinteze. Sam proces je sličan umjetnim fotonaponskim sustavima koje je razvio Panasonic, ali je 10 puta efikasniji jer je Panasonicov sustav imao vršnu efikasnost od 0,2%.

Proizvod procesa, mravlja kiselina se prirodno nalazi u otrovu mrava,  te se koristi kao antibakterijski agent za stoku, te za proizvodnju posebnih soli. Osim toga ona ima odličan potencijal za spremanje energije unutar gorivih ćelija.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     princeton      sad      ugljični-dioksid      solarna energija      ćelije      efikasnost sustava      mravlja kiselina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?