Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izrađen je online alat za pregled patenata zelenih tehnologija E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 01 Prosinac 2010 21:28

Europski ured za patente (EPO) je napravio besplatnu online tražilicu koja daje puni pristup svim patentnim dokumentima koji imaju veze sa zelenim energetskim tehnologijama (CET) u cijelom svijetu.

Tim potezom  je oko 700.000 dokumenata o patentima postalo javno, a sama tražilica je objavljena u isto vrijeme kada i studija o pojavi i distribuciji zelenih energetskih tehnologija koju su napravili EPO, Program za okoliš Ujedinjenih Naroda (NEP) i Međunarodni centar za razmjenu i obnovljivi razvoj (ICTSD).

Jedan od glavnih ciljeva studije i online alata je napraviti transparentan vlasnički pregled relevenatnih obnovljivih i zelenih tehnologija, te pojasniti principe i mehanizme sustava patenata. EPOv predsjednik Benoit Battistelli je izjavio da patenti daju informacije o tehnologijama koje inače ne bi bile javne, te pristupom tim informacijama povećavamo znanje o CETu i kako ih koristiti za borbu protiv klimatskih promjena.


izvor: www.epo.org

Koristeći sistematiku uključujući obnovljive izvore energije, biogoriva i druge čiste tehnologije, prvotno je skupljeno oko 400.000 patenata te su oni činili osnovu studije. Studija pokazuje da iako Japan, SAD, Njemačka, Koreja, Francuska i Velika Britanija čine izvor oko 80% svih inovacija čistih energetskih tehnologija, Brazil i Kina te neke druge manje ekonomije Europe i Amerike imaju svoja područja tehnoloških znanja.

Prijenos čistih energetskih tehnologija je ipak slab prema zemljama u razvoju. Studija je pokazala da je broj patenata skočio nakon potpisivanja Kyoto Protokola 1997. godine, čime se pokazalo da politička odluka ipak može biti važna u stvaranju okvira za stimulaciju i razvoj tehnologija. Statistička analiza je još pokazala da je godišnji rast broja patenata za čiste tehnologije oko 20%, čime je nadmašio tehnologiju tradicionalnih fosilnih goriva i nuklearnu energiju.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?