Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka elektroenergetska mreža u mogućnosti je napajati milijun vozila E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 02 Prosinac 2010 23:26

Njemački operateri elektroenergetske mreže vjeruju da cilj Savezne vlade o milijun vozila na električni pogon do 2020. godine neće predstavljati problem za elektroenergetsku mrežu.

U izvještaju radne skupine koja se bavi ovim pitanjem stoji da izgradnja bolje mreže, što je i u planu, nudi nova gledišta i mogućnosti.

U budućnosti bi se električna vozila mogla koristiti kao uređaji za skladištenje energije pomažući na taj način ravnoteži ponude i potražnje. To bi moglo osigurati bolju integraciju čiste energije i obnovljivih izvora energije. „Pametni punjači“ bili bi u mogućnosti puniti baterije vozila kada količina energije dobivene obnovljivim izvorima prelazi potražnju sustava kao što je primjer tokom vjetrovitih noći.

Članovi radne skupine očekuju napredak tehnologije punjenja. Do 2020. godine bežično indukcijsko punjenje i punjenje istosmjernom strujom visokog napona moglo bi ubrzati i pojednostaviti samo punjenje. Vjeruje se da bi takva tehnologija privukla više vozača.

Klaus-Dieter Maubach, predsjednik radne skupine i član upravnog odbora E.ON AG, rekao je da bi bilo pogrešno imati visoka očekivanja za tehnologiju postaja za punjenje, trenutno je važnije pronaći pragmatično i isplativo riješenje kako bi ovakav način mobilnosti bio održiv na tržištu. S obzirom da infrastruktura ovog naprednog punjenja neće biti potrebna dok određeni broj vozila nije na cesti, njezino uvođenje je cilj od srednje važnosti. Infrastruktura koja se postavlja sada mora biti u mogućnosti za nadogradnju naprednom tehnologijom tako da bi kasnije mogla biti spojena na buduću unaprijeđenu elektroenergetsku mrežu.

Integriranje milijun vozila do 2020. godine ne bi trebao biti problem za elektroenergetsku mrežu osim u slučajevima lokalno visoke gustoće vozila na električni pogon, za što će biti potrebna djelomična nadogradnja kako ne bi došlo do preopterećenja.

Dodavanje novog opterećenja, kao što su vozila na električni pogon, i rast resursa, kao što su obnovljivi izvori energije, iz temelja mijenjaju energetski sustav. Današnja infrastruktura može podržati ovu transformaciju u ograničenoj količini.

Wolfgang Dehen, član upravnog odbora Siemens AG i predsjednik energetskog sektora u Siemensku naglasio je da je potrebno uvođenje naprednije kontrole duž cijele mreže kako bi se omogućilo punjenje vozila čistom energijom. Naprednija elektroenergetska mreža, tzv. smart grid, dostupna je već danas, i Njemačka bi trebala što prije postaviti temelje za njeno uvođenje.

Milijun vozila na električni pogon trošilo bi najviše 2 TWh električne energije godišnje. Prema sadašnjim predviđanjima rasta obnovljivih izvora energije Njemačka će do 2020. godine proizvoditi znatno više od 100 TWh čiste energije dobivene iz obnovljivih izvora. U teoriji to bi bilo dovoljno za napajanje 50 milijuna vozila na električni pogon.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     električna vozila      Njemačka      smart grid
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?