Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IMF poziva na više energetske poreze za borbu protiv klimatskih promjena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Kolovoz 2014 12:23

Međunarodni monetarni fond (IMF) koji je u energetskom svijetu poznat kao iznimno konzervativan je nedavno objavio da su energetski porezi u većini svijeta puno niži nego što bi trebali biti zbog utjecaja na zdravlje i okoliš koje imaju fosilna goriva.

IMF je po prvi puta predstavio, po njihovom mišljenju adekvatne poreze za ugljen, prirodni plin, benzin i dizel u 156 država, a kojima bi se uračunali ukupni troškovi goriva koji uključuju emisiju ugljičnog-dioksida, onečišćenje zrake i druge faktore.

IMF je do dolaska Christine Lagarde u potpunosti ignorirao probleme fosilnih goriva, te klimatske promjene koje nastaju njihovim korištenjem. Ovime su se i oni konačno ukrcali na brod održivog razvoja i uključili u borbu protiv klimatskih promjena.

Lagarde je izjavila da države ne bi trebale čekati svjetski dogovor o klimatskim promjenama nego bi same trebale promijeniti energetske cijene. IMF objavljuje da se ne radi uvijek nužno o skupljim porezima nego pametnijim, i da je to efikasniji i jednostavniji način za borbu protiv klimatskih promjena što bi omogućilo vladama da ne smišljaju poticaje za obnovljive izvore energije nego da puste tržište da upravlja svime.

Prema procjenama IMF-a implementacija efikasnih energetskih poreza bi smanjila smrtnost korištenjem fosilnih goriva za 63%, smanjila emisije ugljičnog-dioksida za 23% i povećala BDP za 2,6% na svjetskoj razini.

 

Izvor: http://uk.reuters.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?