Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mladi u Velikoj Britaniji podržavaju obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2010 20:26

Izvještaj o podršci obnovljivim izvorima energije u Velikoj Britaniji pokazuje da većina mladih podržava obnovljivu energiju.

Od svih obnovljivih izvora energije najveću popularnost ima priobalni vjetar sa 94% podrške, isto kao i solarna energija, dok vjetroelektrane na kopnu imaju podršku od 81%. To su velike brojke naspram ugljena kojega podržava samo 2,2% mladih.

Izvještaj je napravio Odjel za Energiju i Klimatske promjene (DECC) nakon anketiranja mladih ljudi između 16 i 25 godina koji su posjetili elektrane, te se susreli sa stručnjacima iz industrije, inovatorima i drugim grupama kako bi iz prve ruke procijenili kako bi se trebali koristiti energijom u 2050. godini i pri tome smanjiti stakleničke plinove.

Izvještaj govori da iako je bitno da ima dovoljno energije sada, bilo bi neodgovorno ponašati se na način da se energija proizvodi kako bi se moglo živjeti kao sada, treba gledati u budućnost i potrebe koje će se morati zadovoljiti tada.

Pozivaju se mladi da se konzultiraju u procesu odlučivanja, i da se aktivno radi na tome da sadašnja Vlada ne ostavi buduće generacije u ekološkom dugu, te da se dalje razvija dijalog sa mladima i uvaži njihov pogled na situaciju, jer su oni ti koji će živjeti u toj budućnosti.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?