Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Državno Sveučilište Michigan razvilo prozirni solar? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 25 Kolovoz 2014 15:33

Istraživači iz Državnog Sveučilišta Michigan u SAD-u su ovaj tjedan objavili vijest o "solarnim prozorima". Sam sustav po njihovim riječima još nije spreman za izlazak na tržište ali se giba u tom smjeru.

Naime, ideja iskorištavanja solarne energije kroz prozore nije ništa novo - u Njemačkoj se razvijala još 1970-ih - ali nova tehnologija je malo drugačija. Proizvod iz Michigana je drugačiji jer materijali ne apsorbiraju niti emitiraju svijetlo u vidljivom spektru što znači da nisu zatamnjeni nego su prozirni kao staklo ljudskom oku. Istraživači su rekli da sustav ima iskoristivost od jedan posto, te im je cilj postići pet posto što je još uvijek daleko ispod efikasnosti solarnih fotonaponskih sustava.

Pitanje nije samo što ova tehnologija rješava, nego kakve probleme može prouzročiti. Ona bi se mogla koristiti kao prozori u zgradama, ili kao stakleni poklopac od mobitela ili laptopa. Ukoliko razmatramo prozore na zgradama treba razmisliti o tome da manje svjetlosti ulazi u zgradu, a i manje topline ako koristimo takav sustav. Uz efikasnost od 1% bi se moglo dogoditi da sva proizvedena električna energija mora biti utrošena na dodatnu umjetnu svjetlost. Toplinu zgrada možda treba, a možda i ne ovisno gdje se nalazi.

Kod ovog sustava se iskorištava ili infracrveni ili ultraljubičasti spektar što može čak pozitivno utjecati na zdravlje. Ali po izvještaju se ne zna da li solarna toplina ulazi u zgradu što vjerojatno nije još ni istraživano. Ukoliko premalo topline ulazi onda je moguće da će tehnologija biti isplativa samo na lokacijama gdje nije potrebna dodatna toplina zimi, što znači samo u ekvatorijalnom pojasu.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     michigan      sad      prozirni solar      solarna energija      materijali      vidljivi spektar      toplina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?