Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kenija otvorila najveću geotermalnu elektranu sa jednom turbinom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 22:50

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je prošli tjedan otvorio najveću svjetsku pojedinačnu turbinu na geotermalnoj elektrani koja ima snagu 140 MW.

Ovaj projekt se smatra vrlo važnim u pogledu razvoja i redukcije siromaštva u Keniji te bi trebao smanjiti troškove električne energije za 50% početkom iduće godine. Projekt geotermalne elektrane Olkaria IV je koštao 126,5 milijuna dolara te bi odmah trebao utjecati na cijene električne energije, a samim time i na troškove života.

Ovo je četvrti te ujedno i najveći projekt geotermalne elektrane u Kenijskoj dolini Eastern Rift. Projekt je trebao biti dovršen prije dvije godine, ali je imao problema sa nabavom te je zbog toga neko vrijeme bio na ledu. Odgode u razvoju su također utjecale na program besplatnih laptopa u 11.000 škola u zemlji koje su morale biti spojene na elektroenergetsku mrežu. Do danas je spojeno samo 6.000, a ostalih 5.000 će biti spojeno tokom iduće godine sada kada je projekt dovršen.

Projekt su zajednički financirali Kenijska vlada, Svjetska banka i Europska investicijska banka između ostalih. Cijena električne energije bi trebala pasti za 30% do kraja listopada. Kenija bi u dolini Rift trebala razviti 5.000 MW projekata do 2030. godine, s time da se potencijal procjenjuje na 7.000 do 10.000 MW.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     kenija      geotermalna elektrana      projekt      olkaria IV      električna energija      turbina      cijena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?