Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Australski znanstvenici postigli rekordnu efikasnost solarne ćelije od 40,4% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 09 Prosinac 2014 18:05

Tim Sveučilišta New South Wales (UNSW) iz Australije je postavio novi svjetski rekord za efikasnost fotonaponskih modula pretvaranjem 40,4% sunčeve energije u električnu energiju.

Još je značajnije da je rekord postignut korištenjem komercijalnih solarnih ćelija na novi način - što znači da je povećana efikasnost teoretski dostupna cijeloj solarnoj industriji.

Rekord efikasnosti je postavljen na lokaciji pokraj Sydneya, te je naknadno nezavisno potvrđen od strane Državnog laboratorija za OIE iz Sjedinjenih Američkih Država. Fotonaponska tehnologija koja se koristi u projektu se razlikuje od konvencionalne tehnologije solarnih ćelija u jednom ključnom elementu - koristi solarne ćelije sa trostrukom spojnicom. To je u principu sendvič različitih poluvodiča pri čemu svaki može uhvatiti različitu valnu duljinu sunčevog zračenja. Dok tradicionalne metode koriste jednu solarnu ćeliju čime se limitira konverzija na otprilike 33%, ova nova tehnologija povećava konverzijski nivo kroz četiri različite ćelije.

Uz pomoć jedne solarne tvrtke očekuje se izrada prototipova i demonstracijskih pilot projekata. Ipak, sustav koristi elemente ćelilja koncentrirane solarne energije sa heliostatnim zrcalima koji se koriste u CSP projektima zbog čega se ne očekuje pojava ovog sustava uskoro.

 

Izvor: http://inhabitat.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?