Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EWEA predlaže smanjenje emisija za 30% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 18 Prosinac 2010 18:38

EWEA predlaže da Europa smanji emisije stakleničkih plinova za 30% (umjesto 20%) do 2020., naspram emisija 1990. godine kako bi potaknuli ekonomski rast, i što je vjerojatno i važnije, kako bi Europa ostala tehnološki predvodnik u tom sektoru i kako bi još manje utjecali na klimatske promjene na našoj planeti.

Trenutačni cilj Europske Unije od 20% je već sad neambiciozan jer je Europa skoro dostigla 17% ušteda već danas. EWEA tvrdi da bi 30% smanjenje emisija do 2020. bio prvi i najvažniji korak u cilju dostizanja 80-95% smanjenja emisija do 2050. godine, a koji su već sada prihvatile vodeće države Europske Unije kako bi se spriječio globalni rast temperature preko 2 stupnja celzijusa. Time bi Europska Unija zadržala tehnološku prednost nad drugim državama, te osigurala nove poslove i razvoj konkurentnosti.

Energija vjetra bi bila vrlo važan faktor u toj priči, pošto ne proizvodi stakleničke plinove i već sada može smanjivati ovisnost o fosilnim gorivima koji ispuštaju stakleničke plinove. Pojačanom integracijom vjetroelektrana bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, te bi se i stare fosilne elektrane mogle maknuti sa tržišta, čime bi se smanjilo ispuštanje CO2. Vjetroelektrane se već sada bore protiv klimatskih promjena, pošto je njihovom izgradnjom u 2009. godini smanjena emisija stakleničkih plinova ekvivalentna sa 106 milijuna tona CO2. U 2020. bit će instalirano oko 230 GW vjetroelektrana što će smanjiti emisiju za 333 milijuna tona CO2, što je 29%  od 20% redukcije emsiija, ili 19% od 30% redukcije emisija.


Kada se gledaju prednosti prelaska na 30% smanjenja emisija glavne su porast neto broja poslova za otprilike 1 milijun, BDP bi narastao oko 0,6% na osnovu toga, na uvozu nafte i plina bi se uštedilo oko 40 milijardi eura, a i zbog smanjenja onečišćenosti bi se godišnje na zdravlju uštedilo od 12,6-22 milijarde eura.

Connie Hedegaard, EU delegat za Klimatsku akciju kaže da Europa mora biti sebična i ambiciozna, jer joj cilj treba biti ostati na vrhu inovacija u obnovljivim energijama, a to se može samo novim ambicioznim ciljevima.

Jo Leinen, Delegat u Odboru za Okoliš u Europskom Parlamentu kaže da Europa mora zdržati prednost u klimatskim promjenama, te mora predvoditi svijet kao i u prvoj industrijalizaciji novim tehnologijama kojima ćemo se prebaciti na svijet sa malom proizvodnjom CO2. Arthouros Zervos, Predsjednik EWEA-e tvrdi da bi Europa do 2050. trebala ciljati na 100% obnovljivih izvora energije i da će to biti isplativo, te da se ne bi trebale više graditi elektrane na fosilno gorivo iza 2020. godine.

Mnogi drugi također podržavaju promjenu emisije stakleničkih plinova, a među njima su Greenpeace, Europska Udruga Trgovačkih Društvava, Danski premijer, Ministar Velike Britanije za Okoliš i klimatske promjene Chrish Huhne i mnogi drugi.

Još jedan razlog za smanjenje emisija bi bio utjecaj na Sustav Razmjene Emisija (ETS). On je sada neučinkovit, a prelaskom na 30% bi postao učinkovitiji. Sam ETS je predstavljen sa ciljem da pomogne članicama Europske Unije pri smanjivanju emisije štetnih plinova, na način da se stvori tržište emisijama CO2, a tako bi onečiščivać morao plaćati za ispuštanje CO2. Zbog financijske krize to se nije ostvarilo jer je trenutačno ukupna količina ispuštenog CO2 manja nego predviđeno pa na tržištu ima viška dopuštenja za emisiju CO2. Iako je zbog toga trebalo pasti cijelo tržište, to se ne događa jer teška industrija prodaje višak svojih dopuštenja energetskom sektoru te time zarađuje praktički na neradu. Taj problem bi se trebao riješiti a najlakše bi ga se riješilo povećanjem cilja smanjivanja emisija do 2020. na 30%.

Europska Komisija bi zato 2011. u svom Putu do Ekonomije niskog udjel CO2 kojim se predlaže 80-95% smanjenje emisije stakleničkih plinova, trebala predložiti i prihvaćanje 30% smanjenja stakleničkih plinova do 2020., te dodatno ambicioznije ciljeve do 2030. godine!

Izvor: www.ewea.org

Index članka
EWEA predlaže smanjenje emisija za 30%
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?