Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Italija i Malta se spojili podmorskim elektroenergetskim kablom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Travanj 2015 10:47

Italija i Malta su se prošli tjedan spojili preko novog podmorskog elektroenergetskog kabla.

Sam kabel je dugačak 120 kilometara (uključujući i kopneni dio), te daje Malti mogućnost da poveća korištenje obnovljivih izvora energije, a predstavlja još jedan korak dalje u cilju Europske Unije da napravi energetsku uniju.

Novi HVAC podmorski elektroenergetski kabel je pušten u pogon 9. travnja, a spaja mjesta Marina di Ragusa na Siciliji, te Pembroke u Malti a osim podmorskih kablova, čine ga i podzemni kablovi i terminali. Sam kabel omogućuje prijenos do 200 MW snage u svakom smjeru.

Projekt je u razvoj krenuo u srpnju 2009. godine, a ugovor za izgradnju je dobila Norveškta tvrrtka Nexans Norway AS u prosincu 2010. godine. Sam podmorski dio kabla je 95 kilometara dugačak, čime je postao jedan od najdužih postojećih HVAC kablova.

Originalni plan je bio da se kabel dovrši do kraja 2013. godine, ali je zbog okolišnih problema datum postavljanja bio odgođen za početak prošle godine, te je tek sada i službeno ušao u pogon. Ukupni trošak projekta je bio 154 milijuna eura, a sufinanciran je od strane programa Europske Unije EEPR (Europski energetski program za oporavak).

Projekt bi trebao potaknuti razvoj OIE sektora u Malti, s obzirom da tamo 2005. njih uopće nije bilo. U međuvremenu je izgrađeno 40 MW solarnih fotonaponskih elektrana što je priličan rast s obzirom da je Nacionalni akcijski plan predviđao samo 28 MW do 2020. godine.

Malta do sada nije uopće bila spojena na elektroenergetsku mrežu Europske Unije, a nakon njenog spajanja jedino Cipar ostaje kao zemlja članica Europske Unije bez ikakvog spoja sa drugim zemljama članicama.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     italija      malta      elektroenergetgski kabel      europska unija      hvac      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?