Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Geotermalna industrija pronalazi način za čišću 2011. godinu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 04 Siječanj 2011 13:48

Prošle, 2010. godine geotermalna industrija slavila je 50 godina od prvog projekta koji je zaživio na polju Geysers u Kaliforniji. Gledajući prema 51. godini pružanja čistog, obnovljivog izvora energije u Americi GEA (Geothermal Energy Association) je pronašla trendove koji bi trebali unaprijediti razvoj geotermalne energije.

 

Karl Gawell, izvršni direktor u GEA-i, izjavio je kako postoji potencijal za opskrbu milijuna domova, kompanija i škola, a uspješno iskorištavanje geotermalne energije zadnjih 50 godina postavilo je čvrste temelje za zelenu budućnost i u slijedećih 50 godina.

Industrija izvan zapadne Amerike

Uz financijsku potporu i tehnološki napredak geotermalna industrija se širi u nove regije.Tako je u 2010. godini u Zapadnoj Virginiji otkriveno 18.900 MW potencijalno iskoristivih geotermalnih izvora, a u Teksasu, Louisiani, Mississippiu i Sjevernoj Dakoti razvoj izdvjajanja geotermalne vode iz proizvodnje ugljikovodika doveo je do brojnih novih projekata koprodukcije nafte, plina i geotermalne vode.

Financiranje razvoja geotermalne energije

Prošle godine Zavod za energiju (DOE) financirao je geotermalna istraživanja, razvoj i demonstracije projekata u 50 država, te vlastiti program geotermalne tehnologije koji je dobio više od 50 milijuna dolara potpore.

Kongres podupire geotermalne mjere

Kongres je produžio program za ostvarivanje kredita za porez koji je bio kreiran u sklopu programa za stimulaciju za još godinu dana, a uvedeni su i propisi koji bi produžili kredit za porez od 30% na investicije za nove geotermalne projekte do 2016. godine. Zakon koji bi vratio troškove zemljama s geotermalnim ponudama je prošao u parlamentu, a trebao bi proći i u senatu.

Gawell je naglasio kako su u parlamentu i senatu izbore ponovo dobili glavni podržavatelji geotermalne energije, te vjeruje kako to pokazuje da je prepoznat njihov napor u promicanju proizvodnje čiste geotermalne energije.

Industrija osnažuje regionalne inicijative

Geotermalna industrija, kao i drugi obnovljivi izvori, ulaže mnogo u regionalne i državne suradnje kako bi osigurala sredstva za daljnji razvoj. Western Electricity Coordinating Council i Western Governors’ Association sudjeluju sa više od 25 milijuna dolara u financiranju DOE za razvoj desetogodišnjeg i dvadesetogodišnjeg plana vezano za zapadnu američku elektroenergetsku mrežu.

Rast geotermalne industrije izvan SAD-a

U prošloj godini bilo je riječi i o razvoju novih projekata u Turskoj, Italiji i Keniji. A Čile, Srednja Amerika, Filipini, Australia, Indonezia i dijelove Afrike i Europe svjedočili su značajnom geotermalnom razvoju, posebice u ranom stadiju kao što je dobivanje dozvola za geotermalne koncesije, istraživanje i bušenje.

Predviđanja za 2011. godinu

2011. godine predviđaju se potrebe za novim geotermalnim projektima. Oko 500 do 700 MW projekata bi trebalo ući u završnu fazu izgradnje, otvarajući time oko 3.000 radnih mjesta na području izgradnje. Geotermalni sektor ima rast u različitosti, što se dokazuje time da gotovo polovina državnih poticaja kroz nagrade odlazi u neindustrijske subjekte kao što su sveučilišta, gradovi, države, državne i lokalne institucije, te laboratoriji odjela za nacionalnu energiju.

Financijski forum donosi investicijski kapital

Novi geotermalni projekti u 2011. godini zahtijevaju preko 2 milijarde dolara novih kapitalnih investicija. Financijska zajednica prikupiti će vrhunske stručnjake i najzančajnije ulagače u razvoj geotermalne energije na Financijskom forumu geotermalne energije (Geothermal Energy Finance Forum) koji će se održati 9. veljače u New Yorku. Između ostalog program će i izvijestiti o svjetskom rastu geotermalne proizvodnje i upotrebe.

 

Izvor: www.geo-energy.org

Tags:     GEA      predviđanja 2011      geotermalne enrgija      razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?