Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europski konzorcij razvija tankoslojne FN module E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 11 Veljača 2011 13:13

PV-GUM, konzorcij devet europskih kompanija, će slijedeće tri godine raditi na razvoju novih proizvodnih tehnologija i opreme za proizvodnju jeftinih, tankoslojnih modula za krovove, odnosno membrana koje se mogu integrirati na zgrade (building-integrated thin-film membrane (BIPV)).

Konzorcij procjenjuje da je postojeći potencijal krovova primjerenih za tankoslojne ćelije oko 23 milijuna m2. Kada projekt bude gotov u Francuskoj će se demonstrirati 200 kWp krovova.

PV-GUM je osnovan od strane Europske komisije, a vodi ga belgijski proizvođač Derbigum. Druge kompanije koje sudjeluju u konzorciju su: Flexcell, Kema, Meyer, Nolax, Guilbert Express, Eurinnov, ECN i B-Energy.

Eric Bertrand, koordinator i inicijator PV-GUM-a, kaže da se punom tvorničkom integracijom FN ćelija u bitumensku membranu može ostvariti značajno brže postavljanje FN sistema na krovove, pružajući istovremeno trajno rješenje hidroizolacije koja je uključena u sam modul.

Osnovni cilj PV-GUM projekta je potpuna integracija fleksibilnih tankoslojnih solarnih FN modula u membrane za krovove tokom proizvodnje.

Ideja je da ovaj novi solarni tankoslojni BIPV proizvod bude jeftin, blizak „klasičnim“ krovnim membranama u veličini i instalaciji, ima hidroizolacijska svojstva i pojačanu proizvodnju električne energije, te da bude otporan, lagan za ugradnju, održiv i da se može reciklirati.

Pietro Menna, službenik znanstvenih projekata u DG TREN u Europskoj komisiji, rekao je da bi, na osnovi demonstrirane proizvodne opreme, razvoj europskih FN proizvodnih kapaciteta mogao značajno doprinijeti rastućim potražnjama BIPV tržišta.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     PV-GUM      solarni paneli      moduli      ćelije      PV      FN
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?