Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Cijene energije od primarne su važnosti za Europljane E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Veljača 2011 21:53

Posljednje istraživanje otkrilo je da je razvoj obnovljivih izvora energije na drugom mjestu po važnosti kada je riječ o suradnji članica zemalja Europske unije na području energetike. Na prvom mjestu nalazi se stabilnost cijena energije. 27% sudionika u Eurobarometer istraživanju odabralo je obnovljive izvore kao prioritet, dok je pitanje stabilnosti cijena energije dobilo tek nešto više glasova, ukupno 29%.

Istraživanje je u drugom setu pitanja pokazalo kako dvostruko više Europljana misli da bi, u slučaju nastanka krize opskrbom energije, bili bolje zaštićeni od strane koordinirane EU, a ne putem nacionalnih mjera. Postotak ovih odgovora iznosio je 60 naspram 32.

Navedene razlike u prioritetima donekle su proizvoljne s obzirom da obnovljivi izvori energije mogu, a to i čine, stabilizirati cijene pružajući energiju po stalnim, poznatim cijenama, za razliku od nafte i plina koji se moraju uvoziti, i čije cijene gotovo stalno rastu i padaju.

Treći po važnosti prioritet - garancija zalihom energije (20%) – također je razlog zašto je potrebno povećavati kapacitete obnovljivih izvora, koji se mogu proizvoditi u Europi za Europljane.

Razvoj obnovljivih izvora energije ostvaruje ove prioritete u jednom potezu, pružajući zaštitu Europljanima od promijenjivih cijena goriva, te od bilo kojih drugih nestabilnosti vezanih za dobavu goriva iz zemalja izvoznica. Čak 50% Danaca i Šveda  stavilo je obnovljive izvore energije na prvo mjesto, pokazujući time da bi njihov razvoj svakako trebao biti na prvom mjestu jer je on jedino što nam je potrebno.

 

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     istraživanje      Eurobarometer      Europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?