Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Eco Marine razvija solarne i vjetro sustave za brodove E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 23 Veljača 2011 21:10

Eco Marine Power razvija Aquarius solarne i vjetro morske sustave za proizvodnju energije na brodovima. Aquarius sustav koristi specijalno dizajnirane krute panele u obliku jedra sa solarnim modulima koji skupljaju energiju vjetra i solarnu energiju na velikim brodovima.

Ta Japanska tvrtka je objavila da se razvoj nastavlja nakon što je napravljena opsežna studija 2010. godine kojom je utvrđeno da se energija vjetra i solara može proizvoditi sa brodova na profitabilan način koristeći najnoviju tehnologiju solarnih modula u kombinaciji sa modernom kontrolom i navigacijom broda.


Slika: Potencijalni izgled Aquarius sustava, izvor: www.ecoseed.org

Brodski kompjuteri će kontrolirati raspored panela, kako bi na najbolji mogući način koristili vjetar ili solar ovisno o vremenskim uvjetima u danom trenutku. Ti paneli će efektivno omogućiti velikim plovilima kao što su naftni tankeri i teretni brodovi da budu djelomično solarni brodovi. Paneli će se moći koristiti kada će tanker mirovati u luci, a i moći će se automatski blokirati u slučaju jako lošeg vremena.

Sustav se razvija za različite brodove koji imaju iste osnovne komponente kako bi se smanjili troškovi, te iako je zamišljen za velike brodove Aquarius sustav će se moći koristiti i za manja plovila kao što su trajekti i turistički brodovi.

Prva testiranja prototipa bi trebala početi početkom 2012.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     eco marine      solarni brod      vjetaar      aquarius      kruti solarni paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?