Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Irska će izvoziti više energije iz obnovljivih izvora nego što može iskoristiti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 12 Travanj 2011 17:21

Nakon što je dostigla rekordnih 1.323 MW proizvodnje iz vjetroelektrana, Irska asocijacija za energiju vjetra (IWEA) vjeruje da će Irska do 2020. izvoziti energije iz obnovljivih izvora koliko će i koristiti.

Važnost vjetra kao glavnog proizvođača električne energije je potvrđena prošlog tjedna kada je proizvodnja dostigla rekordnih 1.323 MW. Taj rezultat je dostignut u ponedjeljak, 4. travnja u 9:45. Dva sata i 45 minuta ranije, količina električne energije proizvedena iz vjetra je bila dovoljna da pokrije malo manje od 50 posto potražnje za električnom energijom u tom trenutku.

Komentirajući te vijesti glavni izvršni direktor IWEA-e Michael Walsh je izjavio da ovaj rekord pokazuje koliki utjecaj energija vjetra može imati, te da energija vjetra svako malo ruši rekorde u proizvodnji u Irskoj.

Irska trenutačno ima instalirano 1.425 MW vjetroelektrana, te još 1.100 MW pod ugovorom i 3.900 MW koji će dobiti priključak na mrežu u idućoj fazi spajanja na mrežu, koja se zove Gate 3. Još postoji čak 11 GW projekata vjetroelektrana koji čekaju priključak na mrežu.

Ako sve bude po Irskom planu, do 2020. će Irska imati čak 5.000 MW obnovljivih izvora energije za izvoz, a otprilike će tolika biti i potražnja unutar države. Time bi godišnji izvoz elektirčne energije u Irskoj mogao biti čak 2 milijarde eura.

Izvor: www.siliconrepublic.com

Tags:     irska      obnovljivi izvori energije      izvoz      vjetroelektrane      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?