Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Napredak na projektu biomase E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 31 Svibanj 2011 17:09

U suradnji sa kompanijom VGB, EURELECTRIC je naručio projekt od Pöyry Energy Consulting o zahtjevima uvoza za biomasu u 2020. godini, i svjetskoj dostupnosti prema kojoj bi uvjet za uvoz trebao biti ispunjen. Projekt odgovara razvoju tržišta biomase koje je pripremio TF Biomass kao dio razvojnog plana EURELECTRIC RES. Napredak projekta prezentiran je članovima na posljednjem TF Biomass sastanku održanom 13. svibnja ove godine.

 

EURELECTRIC je tvrdio da će ambiciozni ciljevi za 2020. godinu zahtijevati uvoz značajne količine biomase. To potvrđuju i nacionalni akcijski planovi za obnovljive izvore energije, te naknadne interne i eksterne analize. Polazna točka je domaća dobava primarne biomase za proizvodnju energije unutar EU; trenutno ta količina iznosi oko 85mtoe. U nacionalnim planovima, države članice predviđaju da će biti u mogućnosti povećati proizvodnu razinu do ukupno nešto ispod 140mtoe u 2020. godini.  Prvi dio Pöyry rada pokazao je da se povećana proizvodnja najvjerojatnije neće dostići sa proizvodnjom primarne biomase za energetske svrhe u EU u 2020. godini od oko 120mtoe. Čini se da su države članice precijenile opskrbu biomasom iz otpada, uz vrlo optimistične pretpostavke za opskrbu biomasom iz poljoprivrede; opskrba će uvelike ovisiti o novim poljoprivrednim inicijativama.

Drugi dio analize razmatra ukupne zahtijeve za primarnom biomasom koji rezultiraju od planirane upotrebe biomase u akcijskim planovima za obnovljive izvore. Planovi sami po sebi pružaju podatke o ukupnim potrebama za biomasu u energetskom smislu – tj. ne uzimaju u obzir gubitke u procesu pretvorbe u električnu energiju i toplinsku energiju iz izvora primarne biomase. U konačnom energetskom smislu, ukupna upotreba biomase u nacionalnim planovima iznosi do 135mtoe u 2020. godini. Početne indicije predlažu iznos od 210mtoe, no, točna brojka očito ovisi o pretpostavljenoj učinkovitosti pretvorbe električne energije i da li će se učinkovitost povećati do 2020. godine. EURELECTIC-ov TF Biomass trenutno radi na pretpostavkama učinkovitosti, koje se već uvelike razlikuju između postojećih postrojenja ovisno o tehnologiji i vrsti sirovine biomase.

U svakom slučaju, čini se da je razlika između realne opskrbe EU biomasom u 2020. godini i ukupnih potreba oko 90mtoe, od čega čvrsta biomasa čini oko 40mtoe, a ostalo su biogoriva. Manjak će se morati pokriti uvozom iz zemalja izvan EU. Na osnovi sadašnjih pretpostavki početna analiza od Pöyry je pokazala je kako će ta količina biti lako dobavljiva iz globalnih izvora. Međutim, ovo bi se moglo značajno promijeniti ukoliko drugi dijelovi svijeta počnu koristiti biomasu za proizvodnju energije. Iz tog razloga studija će obuhvatiti  sve scenarije.

Tags:     EURELECTRIC      Pöyry Energy Consulting      biomasa      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?