Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pustinjski solarni projekt u Sahari postaje stvarnost E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 05 Lipanj 2011 23:25

Desertec Industrial Initiative (DII), najveći projekt na području solarne energije, nedavno je dobio potporu od američke kompanije First Solar, te tuniške i alžirske vlade.

Najava o sudjelovanju kompanije First Solar u projektu znači da bi Desertec uskoro mogao postati stvarnost proizvodeći solarnu energiju i čineći čak 15% udjela u potrošnji energije Europe. Ukoliko projekt bude završen prema planu u 2012. godini, to bi moglo stvoriti mrežu regija koje koriste obnovljivu energiju ne samo u Europi, nego i u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.

Od kako je pokrenuta, 13. srpnja 2009. godine, u inicijativu vrijednu 550 milijardi dolara su se uključile zemlje regije MENA (Middle East North Africa), te nekoliko kompanija iz Maroka, Tunisa, Španjolske, Francuske i Italije.

DII je pokrenuta od strane 12 europskih kompanija u Munchenu godinu dana nakon Mediteranskog solarnog plana, koji je potpisan 13. srpnja 2008. godine na skupu Unije za Mediteran. Od kako je DII pokrenut, fokus je stavljen na osmišljavanje demonstarcijskih projekata u Maroku, te na radu sa vladama kako bi se osigurao siguran zakonski izvoz obnovljive energije.


Izvor: http://www.genitronsviluppo.com

Kompanije koje su sudjelovale u osnivanju su: Munich Re, TREC, Deutche Bank, Siemens, ABB, Abengoa Solar, E.ON, HSH Nordbank, Cevital, M&W Zander Holding, Schott Solar, i MAN Solar Millennium. Dr. Bernd Utz, direktor tehnologije Odjela obnovljivih izvora energije u Siemensu smatra kako glavni izazov predstavlja politički okvir, te je potrebna jaka politička potpora u Sjevernoj Africi, Europi i na Bliskom Istoku. U 2012. godini želi se predstaviti unaprijeđen politički koncept koji pokazuje kako ova vizija može postati stvarnost.

DII u Sahari koristi pažljivo pozicionirana zrcala pomoću kojih se zagrijava voda i pokreću turbine. Prema Zakladi Desertec, tehnologija ovog solarnog projekta zasniva se na principu koncentrirane solarne elektrane (CSP). Zrcala reflektiraju i koncentriraju solarnu energiju, koja se dalje prenosi u Europu i Afriku preko super mreže visokonaponskim DC elektroenergetskim kabelima.

Prof. Udo Ungeheuer, predsjednik uprave u SCHOTT AG, izjavio je kako je CSP tehnologija ključni element projekta Desertec. Kompanija SCHOTT uključena je u ovakvu vrstu solarne tehnologije od samih početaka. Danas su najpoznatiji po solarnim elektranama koje koriste tehnologiju paraboličnih žljebova, a mogu se naći u Nevadi (Solar One) i Španjolskoj (Andasol), gdje je to prva komercijalna elektrana takvog tipa u Europi. Kada je riječ o takvoj tehnologiji, kompanija SCHOTT se smatra svjetskim liderom u pogledu tehnologije i udjela na tržištu.

Ukoliko se DII pokaže uspješnim, pokazat će mnoge prednosti solarne energije. Osim borbe protiv klimatskih promjena, elektrane će stvariti nova radna mjesta i unaprijediti ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Desertec bi također unaprijedio infrastrukturu pružajući električnu energiju zajednicama koje ranije nisu imale pristup električnoj energiji.

Alexander Mohanty, glasnogovornik u DII je rekao kako u nekim zemljama može doći do ukidanja tokova kapitala u energetski sektor. Umijesto da kupuju ugljen, naftu ili plin, one će dobiti mogućnost za prodaju električne energije i ostvarivanje prihoda. Druge zemlje više ne moraju iskorištavati svoje fosilne izvore, te imaju mogućnost ostaviti ih budućim naraštajima bez gubitka prihoda.

Kritičari DII-a izrazili su zabrinutost da je projekt možda preambiciozan. Međutim, iznos prikupljenog novca je zapanjujuć, a nedavno pokazan interes od strane istaknutih vodećih kompanija izvan Europe ukazuje na činjenicu da međunarodna zajednica ima ozbiljan stav prema projektima solarne energije. Ukoliko DII bude ostvaren, mogao bi imati značajan pozitivan učinak na ostatak svijeta.

 

Izvor: http://allafrica.com

Tags:     solarna energija      Sahara      DII      Desertec      First Solar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?