Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Jeftina opskrba vodom uz jeftine obnovljive izvore E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 21 Lipanj 2011 12:32

Razvoj može biti održiv samo u slučaju ako se stanovništvo opskrbljava čistom i pitkom vodom. Nažalost, zalihe pitke vode diljem svijeta se smanjuju, što ugrožava daljnji razvoj, ali i napredak koji je postignut do sada. Londonski Projekt čistog razvoja (Clean Development Projects Limited (CDP) of London) želi omogućiti održivi razvoj, stoga pokušava učiniti pitku vodu dostupnijom cijeloj zajednici.

CDP upravo plasira nove module za pročišćavanje vode koji mogu, brzinom od 1.000 l/h, pročišćavati vodu iz kanalizacije/septičkih jama, otpadnih rezervoara na farmama, industrijskih ispusta, mora, podzemnih akvifera, jezera i rijeka. Voda se pročišćava kroz nekoliko koraka kako bi se odstranile sve nečistoće bez gubitka količine. Rezultat je čista, održiva pitka voda.

Novi moduli dizajnirani su kako bi pružili 24.000 litara čiste, pitke vode svaka 24 sata. Svi moduli imaju samonapajanje obnovljivim izvorima. Osnovna jedinica sastoji se od generatora na biomasu, dok drugi modeli mogu uključivati i rješenja za solarnu energiju, energiju vjetra ili energiju vode. Cijena isporuke i postavljanja osnovne jedinice iznosi 200.000 dolara.

Navedenih 24.000 litara pitke vode dovoljno je za više od 10.000 ljudi. Alternativni programi uključuju snabdijevanje čistom vodom, recikliranje vode u indrustrijskim postrojenjima ili čišćenje ispusta kako bi se spriječilo zagađenje.

Izdvojeni nečisti materijal može se obnoviti i naknadno preraditi kako bi mu se povećala vrijednost. Na primjer, biološki materijal može se koristiti za dobivanje energije u samom modulu, a organski materijal može se očistiti i koristiti kao gnojivo u poljoprivredi. Industrijski otpadi često sadrže vrijedne tvari koje se koriste u tvorničkim procesima.

Moduli mogu biti povezani kako bi primili što veću količinu vode, ili se sustavi mogu posebno dizajnirati kako bi što bolje odgovarali određenim zahtjevima. Operativni troškovi variraju ovisno o pročišćavanju, izvoru energije i lokalnim uvjetima zapošljavanja. O samim modulima mogu se brinuti lokalni zaposlenici, a monitoring je moguće vršiti u CDP-u u Londonu.

Tags:     pitka voda      pročišćivaći      Clean Development Projects
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?