Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kinezi na vrhu svjetskog izvoza FN modula u 2. kvartalu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 01 Rujan 2011 18:37

Vodeća tri proizvođača solarnih fotonaponskih modula u drugom kvartalu 2011. su bili Kineski prema istraživanju kompanije IMS Research.

Vodeće tri kompanije Suntech, Yingli i Trina Solar (sve tri iz Kine) su povećale broj isporuka za 20% tokom drugog kvartala unatoč težim uvjetima na tržištu. Osam od deset vodećih proizvođača su uspjeli povećati isporuku ponajviše zahvaljujući kompetitivnim cijenama i jačini brandova. Tih deset najvećih kompanija je odgovorno za više od 50% svjetskog tržišta. Suntech je peti kvartal zaredom na vodećem mjestu, Yingli je skočio na drugo mjesto porastom isporuke za 36%. First Solar i Sharp koji su bili na drugom i trećem mjestu u 2010., su pali na četvrto i šesto mjesto u drugom kvartalu.

IMS Research procjenjuje da su industrijski prihodi, profiti i marže pali tokom zadnjeg kvartala i to zbog sve nižih cijena modula zbog velike konkurencije. Procjenjuje se da će ukupna svjetska isporuka za ovu godinu biti oko 22 GW.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     ims research      solarni fotonaponski sustavi      kina      suntech      yingli      trina solar      najveći
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?