Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog novog tarfinog sustava za proizvodnju električne energije iz OIE i kogeneracije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 31 Svibanj 2012 19:25

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj tjednoj sjednici vlade prihvatila prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

U odnosu na prvi prijedlog sustava koji smo komentirali ovdje, tarife su se poboljšale za vjetroelektrane, biomasu i male hidroelektrane, dok je ostala ista za geotermalne elektrane i solarne elektrane.

Za vjetroelektrane veće od 1 MW je tarifa postavljena na 0,71 kn/kWh, što je uz produženi rok povlaštene tarife na 14 godina sasvim dovoljno za daljnji razvoj tog tržišta u Hrvatskoj.

Male hidroelektrane bi uz ovakvu cijenu koja je povećana sada mogle dobiti veću šansu za razvoj, ali je upitna mogućnost dobivanja svih potrebnih dozvola za takve sustave, pošto je sama procedura prilično komplicirana, što dokazuje i činjenica da nijedna nije sagrađena već duže vrijeme.

Elektrane na biomasu i bioplin ipak izgleda neće biti toliko pogođene kao što bi bilo sa prvim prijedlogom cijena, te bi  mogle imati svijetlu budućnost. Za geotermalne elektrane vrijedi isto što je napisano i za prvotni prijedlog, a to je da su doživjele pad na 1,2kn/kWh, što možda neće zaustaviti one projekte koji imaju najtoplije geotermalne izvore u državi, ali će sigurno stvoriti mnoge probleme potencijalnim projektima na svim drugim lokacijama.

Što se tiče solara za njega su ostale niske tarifne stavke čime će praktički isplativi ostati jedino sustavi u Dalmaciji gdje ima više sunčanih sati godišnje. To se naravno odnosi samo na sustave do 10 kW, i dijelom za sustave od 10 do 30 kW. Puno teže za sustave do 300kW, a za sve iznad toga ovaj tarifni sustav praktički najavljuje da takvi projekti nisu poželjni. Za najveće sustave preko 1 MW instalirane snage kao otkupna cijena navedena je PPC, odnosno prosječna proizvodna cijena električne energije čime se jasno daje do znanja da su takvi sustavi u potpunosti nepoželjni. Istovremeno je donešena nova kvota za fotonaponske sustave, koja za ovu godinu iznosi 10MW za integrirane sustave, a 5MW za sustave na tlu. Tako je solarno tržište velikih fotonaponskih sustava praktički sahranjeno i prije nego se počelo razvijati, a na tržištu malih i integriranih sustava je stvoren veliki negativni poremećaj prije nego što su se pojednostavile procedure za ishođenje dozvola za instalaciju istih.

Od ostalih bitnih promjena u tarifnom sustavu vraćena je stavka da se svake godine revidira cijena električne energije prema indeksu inflacije u prethodnoj kalendarskoj godini koji objavljuje Državni zavod za statistiku.

Tags:     vlada      hrvatska      tarifni sustav      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      male hidroelektrane      solar      biomasa      bioplin      geotermalne
 
Komentari (4)
Odgovor: primjena novog tarifnog sustava
4Petak, 28 Rujan 2012 20:12
E J
kratko i jasno - ne. I to je odgovor i na prvo i na drugo pitanje. Naime ugovori su potpisani od dvije strane i jasno definirani, te nisu vezani za eventualne izmjene zakonske procedure.

Naravno u nekim državama su pokušali uvesti neke retroaktivne mjere putem poreza i sličnih nameta, međutim to obično završi oštrim kritikama, i u krajnjem slučaju tužbama.
primjena novog tarifnog sustava
3Petak, 28 Rujan 2012 15:57
Gordan
Zanima me je li se novi tarifni sustav primjenjuje takodjer na proizvodjace koji su sklopili ugovor o otkupu elektricne energije po starom tarifnom sustavu?
Ako je to slucaj, investitori moraju racunati da se tarifi mogu smanjiti u bilo kojem trenutku u buducnosti ako to vlada odluci?
Austrija nije primjer
2Utorak, 05 Lipanj 2012 09:35
goran
Austrija je zemlja s lošom insolacijom, tako da tamo solari nisu prioritet, prema tome izabrati njihov sustav poticaja kao primjer je potpuno krivo. Budući da sve kopiramo od drugih, moramo samo paziti od koga što kopiramo, nažalost mi ni to nismo u stanju korektno odradit.
NEZNANJE ILI NEŠTO DRUGO?
1Subota, 02 Lipanj 2012 17:45
Jovan Kardoš
Ne mogu povjerovati da se koče solarne elektrane srednjih i većih kapaciteta prije nego smo postigli željenu razinu istih.
Želio bih čuti kojim su se kriterijima vodili odgovorni u nadležnom ministarstvu. Ovakvu odluku mogu donijeti oni koji ne znaju ili oni koji ne žele. I jednima i drugima nije mjesto tu gdje jesu.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?