Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

HROTE objavio da su integrirane solarne elektrane dostigle svoju kvotu za ovu godinu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 14:10

Hrvatski operator tržišta energije je prošli tjedan na svojim web stranicama objavio da je na dan 12.10.2012. godine dostignuta kvota od 10 MW za integrirane solarne elektrane i to sa 3,61 MW aktivnih sklopljenih ugovora o otkupu električne energije i 6,40 MW zaprimljenih zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu koji su u postupku rješavanja ili aktiviranja.

Ova kvota je određena u članku 12., stavci 5. Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogenereacije (NN br. 63/2012), te je za ovu godinu iznosila 10MW. HROTE je također objavio da sa integriranim solarnim elektranama koje podnesu zahtjev nakon 12.10 neće u ovom trenutku sklopiti ugovor.

Prema članku 1, stavci 5 tog istog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN br. 63/2012) se do 31. listopada tekuće godine donose izmjene Tarifnog sustava u koje bi između ostalog trebale ući i kvote za solarnu energiju za 2013. godinu. Bit će zanimljivo vidjeti da li će kvota za integrirane solarne elektrane ostati ista kao i ove godine, ili će se povećati s obzirom da je ove godine ta cifra dostignuta više od dva mjeseca prije kraja godine.

Što se tiče neintegriranih solarnih elektrana njihova kvota nije ni približno ispunjena, pošto je zasada dostinuto 1,20 MW od dopuštenih 5 MW, te će i tu ostati za vidjeti koliko će se kvota pomaknuti, te kako će se dalje razvijati ovo tržište.

Izvor: www.hrote.hr

Tags:     hrote      solarne elektrane      integrirane      neintegrirane      tarifni sustav      obnovljivi izvori energije
 
Komentari (3)
kako dalje?
3Ponedjeljak, 05 Studeni 2012 18:43
damir franić
pees od hepa sam dobio 12mj.2011,rješenje o građenju 8mj.2012,za tri elektrane po 30kw koje su krovište nadstriješnice za poljoprivrednu mehanizaciju,dakle nisu na zemlji nego krov!sad sam došao do problema da li su integrirane ili ne...hrote me vratio u heru,oni pak u min.gospodarstva...strahujem da neću dobiti ugovor o otkupu kao integrirane i time moja investicija pada u vodu.do sad sam što platio, što se zadužio preko 100 000 kn...na moje telefonske pozive govore mi da utvrđuju u koju kategoriju spadam,a nemaju definirano ,bojim se da smanjenjem cijene i nedorečenosti zakona stvarate investitorima velike probleme,molim vas za pomoć da uspijem investiciju privesti kraju...
Odgovor:
2Utorak, 30 Listopad 2012 15:28
E J
Integrirane solarne elektrane su one postavljene na izgrađene objekte, a neintegrirane one postavljene na tlu.

EU propisuje samo obvezu ukupnog udjela OIE u ukupnoj potrošnji, ne i udio korištenja solarne energije - to se određuje energetskom strategijom, koja u slučaju Hrvatske predviđa 45MW (makar postoje naznake da će taj plan biti premašen).

Trenutni zakonski okvir propisuje određivanje kvote za solarne elektrane za svaku sljedeću godine posebno, a trenutno se špekulira o 20MW integriranih za sljedeću godinu uz nepromijenjene cijene otkupa.

lp,
Edo
integrirane i neintegrirane?
1Utorak, 30 Listopad 2012 14:14
ivek
Koja je točno razlika između integriranih i NEintegriranih elektrana?
I koja je to ukupna predviđena snaga za instalaciju solarnih elektrana prema europskoj uniji, mislim, koliko će se još moći instalirati MW?

Hvala :).

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?