Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najbolji projekti obnovljivih izvora energije u 2012. - geotermalne elektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Siječanj 2013 08:59

Renewable Energy World je na svojim internet stranicama objavio svoj izbor dobitnika i drugoplasiranih projekata obnovljivih izvora energije koje su predstavili tokom Renewable Energy World Conference and Expo-a početkom prosinca. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija odnosno tehnologija i to za solar, hidro, geotermalnu energiju, vjetar i bioenergiju. U četvrtom tjednu predstavljamo najbolje geotermalne projekte.

Najbolji geotermalni projekt: Hudson Ranch I (sada John L. Featherstone elektrana) u vlasništvu EnergySourcea u Imperijalnoj dolini, Kalifornija, SAD

Geotermalni projekt Hudson Ranch I koji je preimenovan u John L. Featherstone elektranu ima snagu 49,9 MW, a u pogon je pušten u ožujku prošle godine. To je prva takva elektrana koja je ušla u pogon u području Salton Sea tokom zadnjih 20 godina. S obzirom na veliki potencijal regije od čak 2 GW, EnergySource planira i Hudson Ranch II koji bi u gradnju mogao krenuti ove godine, a isto bi imao snagu 49,9 MW.


Slika 1: Geotermalna elektrana Hudson Ranch

Projekt je vrijedan 400 milijuna dolara, te je tokom gradnje koja je počela 2010. otvorio 200 radnih mjesta, a sada u elektrani radi 55 radnika. Električna energija proizvedena iz elektrane se prodaje Salt River Projectu iz Arizona preko tridesetogodišnjeg ugovora o otkupu električne energije.

Tokom gradnje je bilo problema zbog velike mineralizacije unutar slane vode što može zaštopati cijeli sustav, te je zbog toga unajmljena tvrtka Simbol Minerals koja upravlja procesom ekstrakcije. Zbog toga je bila potrebna dodatna infrastruktura, ali se zato višak minerala koristi za proizvodnju baterija. Ovo partnerstvo bi se trebalo nastaviti i u projektu Hudson Ranch II.

Drugi najbolji geotermalni projekt: PMU Dominica, na otoku Dominika

Geotermalni potencijal na Karibima je velik, ali je isto tako uglavnom neiskorišten. Dominika ima dobar potencijal te se procjenjuje da je taj potencijal oko 1.300 MW, te njihova vlada ima veliku želju razviti tehnologiju kako bi se smanjila ovisnost o skupim fosilnim gorivima.

Vlada Dominike je potpisala ugovor sa Iceland GeoSurvey-em (ISOR) u prosincu 2011. da iskopaju tri bušotine za istraživanje kako bi se provjerio potencijal otok. Projekt su finacnirali i Europski fond za razvoj (EDF) te Francuska agencija za razvoj (ADF). ISOR je koristio koncept tankih bušotina, koji buši rupe širine manje od 12 centimetara do dubine od 1.800 metara. Osim što su ekonomičnije, ovakvo bušenje omogućuje i određivanje sastava resursa te mogućnost korištenja za proizvodnju električne energije.

Po svemu sudeći rezultati bušenja su pozitivni te istraživači vjeruju da su bunari dovoljno topli za proizvodnju električne energije. Istraživački tim sada skuplja dodatne podatke o resursima i okolišu kako bi se odredio točni potencijal projekta.

Tags:     geotermalni projekti      hudson ranch      dominika      elektrana      električna energija
 
Komentari (1)
Geotermalne elektrane i kogeneracija
1Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 11:46
Katica Šutalo
Izuzetno mi je drago da su upravo projekti geotermalne elektrane proglašeni najboljim projektima OIE, budući sam vrlo aktivno sudjelovala u ishođenju rješenja za četiri istražna polja u RH, i poprilično sam upoznata s problematikom geotermalnih elektrana.

Bilo bi mi drago saznati nešto više o kogeneraciji navedene geotermalne elektrane Hudson Ranch I,(ako postoji) jer to je područje koje je vrlo interesantno za razvoj ruralnih dijelova RH.

Lijepi pozdrav.
Katica Šutalo

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?