Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pokazan veliki interes za ukidanje kvota za integrirane fotonaponske sustave do 30 kW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 21:58

Otkako je objavljena peticija za ukidanje kvota za integrirane fotonaponske sustave snage do 30 kW građani i poduzetnici pokazali su veliki interes za ovu tematiku, i sami istaknuvši neke od problema.

Peticijom je u prvih tjedan dana od objave prikupljeno više od 1000 potpisa građana i malih privatnih investitora, što je značajan broj s obzirom da je riječ o vrlo specifičnom problemu.

Obnovljivi.comKroz komentare uz potpise na peticiji može se uočiti izrazito nezadovoljstvo svih onih koji su krenuli u realizaciju projekata malih sunčanih elektrana, a koji će na ugovor o priključenju s HROTE-om morati čekati gotovo godinu dana zbog popunjenosti kvota za 2013. godinu. Važno je napomenuti kako su kvote, nakon više od mjesec dana od obećanja ministra Vrdoljaka da će se njihovo pitanje regulirati, i dalje na snazi.

Osim samih tvrtki, nezadovoljstvo pokazuju i građani koji su svoje krovove željeli iznajmiti ili vlastitim sredstvima postaviti fotonaponske sustave, ali i pojedinci koji su značajan novac i vrijeme uložili u školovanje ili prekvalifikacije za montere fotonaponskih sustava i specijaliste fotonaponske tehnologije.

Petcija je krajem veljače pokrenuta od strane ZelenaEnergija.org i Obnovljivi.com s krajnjim ciljem njenog slanja svim nadlažnim institucijama i osobama. Sadržaj i primatelje peticije moguće je vidjeti ovdje, a samu peticiju još je uvijek moguće potpisati i podržati ovdje.

Neki od komentara:

„Namjeravali smo iznajmiti krov za solarne panele i izgraditi mali agroturizam u Istri, novu kuću sa solarnim panelima, međutim zbog kvota je do daljnjeg sve stopirano (s pričama da je i za idućih nekoliko godina sve popunjeno) i nadamo se da će se kvote ako ne u potpunosti ukinuti, barem uvelike povećati. Ako ne morat ćemo potražiti neki drugi način, najvjerojatnije u inozemstvu, kako bi osigurali našu egzistenciju.“

„U desetom mjesecu prošle godine otvorio sam firmu čija je osnovna djelatnost trgovina električnom energijom. Unajmio sam dva krova za postavljanje dvije solarne elektrane od 10 kW. Napravio sam idejni projekt i poslao HEP-u zahtjev za elektroenergetsku suglasnost i tada doznao da su ispunjene kvote. Uplatio sam avans od 30.000 kuna firmi koja će montirati elektrane te sada zbog uvedenih kvota cijela priča ima upitnu realizaciju. Troškovi firme dolaze svaki mjesec, a nemam nikakve dobiti. Da i odustanem od cijelog projekta imam dodatni problem zatvaranja firme. Ovakva odluka je u najmanju ruku sramotna te se nadam da će ljudi koji su nadležni za navedenu problematiku imati sluha i uvažiti ovu peticiju.“

„Već sam uložio 7000 kn u svoje školovanje, navodno smo prvi razred u Zagrebu koji završava po programu priznatom od ministarstva za montera solarnih sustav, a već nas kvote koče.“

Tags:     peticija      fotonaponski sustavi      razvoj      solar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?