Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Snižavanje poticaja povećava cijene kineskim solarima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 13:22

Smanjenjem poticaja u Europskoj uniji prekinuto je razdoblje niskih cijena kineskih fotonaponskih modula, stoji u najnovijem izvješću izdanom od strane IHS.

Obnovljivi.comPrvi puta od prve četvrtine 2009. godine, nakon 48 mjeseci, cijene kineskih fotonaponskih modula u Europi su porasle za oko 4%; tako je u svibnju prosjek bio 0,52 eura, dok je u lipnju narastao na 0,54 eura, navodi se u izvješću naziva "PV Price Tracker-Modules" izdanom od strane kompanije IHS specijalizirane za informiranje i analiziranje.

Uz to, očekuje se da će se povećanje cijena nastaviti i u srpnju, te ponovno u rujnu, uz konačno povećanje do 0,55 eura. Takvo povećanje moglo bi se negativno odraziti na postavljanje novih sunčanih sustava, što će dovesti do zatvaranja mnogih kompanija zaduženih za inženjerske radove, administrativne poslove i postavljanje sustava, izjavio je Dr. Henning Wicht, direktor istraživanja sunčanih sustava u IHS.

Nove tarife, uvedene u lipnju, uključivale su obveze od 11,8% prema kojima je ukupna vrijednost rasla od 0,05 do 0,055 €/vat. Trenutno cijene ponovo rastu, djelomično zbog nedostatka pravila što je nekima omogućilo izbjegavanje ove tarife. Neki su kineski dobavljači u svibnju i početkom lipnja iskoristili prijelazno razdoblje ulaska Hrvatske u EU, te su isporučili module u Hrvatsku do 1. lipnja koji su tada bili oslobođeni ovih plaćanja.

Ključni korak koji će odrediti europske cijene u trećoj četvrtini jest pitanje hoće li se čelnici Europske unije i Kine uspjeti dogovoriti oko budućnosti trgovanja solarnim modulima. U izvješću stoji kako bi prosječna cijena kineskih modula, u razdoblju od 5. kolovoza do kraja godine mogla rasti za oko 47,6%, što će drastično utjecati na cijene modula u svijetu. Zbog toga bi kineski proizvođači mogli premjestiti svoje podružnice na neke bliže lokacije, no i to bi rezultiralo povećanjem cijene za 12 do 20% kroz slijedećih nekoliko mjeseci.

Povećanje cijene kineskih modula povećava konkurentnost visokokvalitetnim modulima iz Južne Koreje i zapadne Europe, na koje će europski kupci najvjerojatnije obratiti više pažnje.

Na svjetskoj razini, povećanje cijene u Europi kompenzirano je smanjenjem cijena u Japanu, pa je tako cijena kineskih modula u lipnju u Japanu smanjena na oko 0,70 $/vat, te je prvi puta u povijesti toliko niska, izjavio je Glenn Gu stariji analitičar za fotonapon u IHS.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     fotonapon      FN      Kina      EU      poticaji      tarife      povećanej cijena      analiza tržišta      IHS
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?