Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Deset energetskih brojki koje treba upamtiti iz 2013. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 21 Prosinac 2013 13:21

Barry Fischer iz Opower je objavio popis deset najvažnijih energetskih brojki iz prošle godine.

Prema njemu su to brojke koje će utjecati na svijet energetike u budućim godinama. Prva brojka koju je naveo je da se 61% energije u SAD-u baca, tj. predstavlja gubitke sustava, što znači da je država samo 39% efikasna. To je rezultat izvještaja iz srpnja kojeg je napravio Lawrence Livermore National Laboratory. Većina neefikasnosti dolazi iz sektora proizvodnje električne energije (zato što su elektrane relativno neefikasne pri pretvorbi primarne energije u električnu energiju) i sektora prijevoza.

Druga brojka je 8,3 milijarde, a radi se o godišnjem budžetu svih elektroprivreda u SAD-u namijenjenog smanjenju energetske potrošnje krajnjih potrošača. Cilj je povećati efikasnost zgrada i uređaja, izgladiti vršnu potrošnju, te dati potrošačima upute kako da štede energiju.

Treća brojka je 344 mjeseci, a radi se o broju uzastopnih mjeseci tokom kojih je prosječna mjesečna temperatura Zemlje veća od prosječne temperature tokom 20. stoljeća. Ova godina je jedna od najtoplijih zabilježenih od modernog početka mjerenja temperature krajem 19. stoljeća. Prosječna kopnena temperatura je ove godine bila 1,08 stupnjeva iznad prosjeka u prošlom stoljeću. Deset najtoplijih zabilježenih godina se dogodilo tokom zadnjih petnaest godina, a zadnji put je prosječna temperatura bila ispod prosjeka u veljači 1985. godine.

Četvrta brojka je 33.955 MW, a radi se o trenutačnoj potrošnji električne energije u New Yorku tokom popodneva 19. srpnja ove godine, što je rekordan iznos za taj grad. Rekordna potrošnja je zabilježena između tri i četiri sata poslije podne u petak.

Peta brojka je 1 u 25, a predstavlja prodaju novih automobila u SAD-u koji su hibridi ili električni. Prodaja takvih vozila konstantno raste, te je ove godine skočila na 4% sa 3,4% prošle godine, ali nafta još uvijek drži 93% potrošnje prijevoznog sektora. Dobra vijest je da je potrošnja goriva automobila sve manja, te se tu očekuje daljnji napredak.

Šesta brojka je dvostruko, a radi se o potrošnji električne energije u regiji Azija-Pacifik u iduća dva deseteljaća. Potražnja za elekričnom energijom u Aziji je sve veća, te Azijska banka za ravoj procjenjuje godišnje povećanje potražnje od 2,1% godišnje do 2034. godine, što je daleko iznad svjetskog prosjeka od 1,5% i još više od potrošnje u industrijskim zemljama gdje se očekuje rast od samo 0,5%. Azija bi za dvadeset godina trebala trošiti više od pola energetskih potreba svijeta. Ipak, postoji šansa da se putem mjera energetske učinkovitosti i naprednih tehnologija ta potražnja ipak smanji.

Sedma brojka je jedna milijarda, a radi se o ukupnom volumenu podataka koje stvaraju pametna brojila u SAD-u svaki dan. U SAD-u sada ima oko 46 milijuna pametnih brojila koja omogućuju komunikaciju u stvarnom vremenu između potrošača i davatelja usluga. U svijetu ima oko 313 milijuna pametnih brojila, a u idućih deset godina ih se očekuje preko jedne milijarde.

Osma brojka je -5%, a predstavlja promjenu prosječne potrošnje električne energije tokom Super Bowla u SAD-u. Elektroprivreda Opower je na 145.000 kućanstava utvrdila pad prosječne potrošnje električne energije od 5% tokom ovogodišnjeg Super Bowla. Procjenjuje se da je potrošnja manja zbog toga što mnogi ljudi zajednički gledaju Super Bowl i što se u to doba manje koriste drugi električni uređaji.

Deveta brojka je 4 minute, a pokazuje koliko se često instalira novi solarni sustav u SAD-u. Ove godine bi se u SAD-u trebalo instalirati 4.300 MW solarnih sustava što je rekord za tu državu. Unatoč tome što u odnosu na 2000. godinu ima deset puta više instalirane snage solara, solar čini samo 0,3% godišnje proizvodnje električne energije u SAD-u. Očekuje se da će ta brojka porasti tokom idućih godina.

Posljednja brojka je 20.000 ruskih nuklearnih raketa koje su tokom zadnjih petnaest godina bile odgovorne za 10% proizvodnje električne energije u SAD-u. Ove godine je objavljeno da je prema ugovoru u razoražavanju iz 1993. između SAD-a i Rusije kumulativno 500 metričkih tona visoko zasićenog uranija pretvoreno u manje zasićeni uranij kojeg su koristile skoro sve nuklearne elektrane u SAD-u. Procjenjuje se da je otprilike polovica proizvedene nuklearne energije došla iz tog uranija od 1995. do prošlog mjeseca kada je taj program završio.

Izvor: www.greentechmedia.com

Tags:     energetske brojke      ekonomija      solar      prosječna temperatura      elektroprivrede
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?