Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled europskog i svjetskog fotonaponskog tržišta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Kolovoz 2014 17:03

Prošla je godina bila još jedna povijesna godina za fotonaponsku industriju koja je zabilježila 38,4 GW novih instalacija, čime su ukupno svjetski kapaciteti dosegli 138,9 GW. Nakon više od deset godina vodeće pozicije Europu je u 2013. godini prestigla Azija koja je činila čak 56% ukupnog svjetskog tržišta. Vodeće svjetsko tržište bila je Kina sa 11,8 GW novih kapaciteta, od kojih 500 MW nije priključeno na elektroenergetsku mrežu.

EPIA je objavila izvješće naziva "Global market outlook for photovoltaics 2014-2018" kojeg prenosimo u nekoliko članaka. Prvi donosi podatke o dosadašnjem razvoju tržišta i detaljniji pregled europskog tržišta.

Krajem 2009. godine u svijetu je bilo postavljeno nešto više od 23 GW fotonaponskih sustava. Godinu dana kasnije taj je broj porastao na 40,3 GW, da bi u 2011. godini iznosio 70.5 GW. U 2012. godini dosegnuto je 100 GW, a takav rast nastavio se i u 2013. godini kada su ukupni kapaciteti dosegli 138,9 GW, što je dovoljno za proizvodnju najmanje 160 TWh električne energije godišnje, odnosno za pokrivanje potreba 45 milijuna kućanstava. Također, to je ekvivalent električnoj energiji proizvedenoj u 32 prosječne elektrane na ugljen.

Kada je riječ o ukupnim instaliranim kapacitetima Europa sa 81,5 GW i dalje drži vodeću poziciju, a slijede je azijske zemlje koje trenutno imaju instaliranih 40,6 GW, te S.A.D. sa 13,7 GW. Iako Europa trenutno čini 59% ukupnog fotonaponskog tržišta, važno je napomenuti da bilježi pad u odnosu na posljednje godine – u 2012. godini zauzimala je 70% tržišta, a u 2011. godini 75%.

Razvoj ukupnih svjetskih kapaciteta od 2000. do 2013. godine

Razvoj europskog fotonaponskog tržišta

Na europskom fotonaponskom tržištu u posljednjih su se nekoliko godina isticale Njemačka, Španjolska i Italija. No, u 2013. godini Njemačka i Italija, glavni pokretači tržišta, zabilježile su pad. Pad koji su u 2013. godini bilježile Belgija i Francuska nadoknađen je značajnim rastom u Grčkoj i Rumunjskoj, premda bi, prema postojećoj političkoj situaciji i te zemlje mogle bilježiti pad u nadolazećim godinama.

Nešto veći rast u odnosu na prijašnje godine zabilježilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i manja tržišta kao što su Švicarska, Nizozemska i Austrija.

Razvoj u Europi od 2000. do 2013. godine

Kada je riječ o ukupnim kapacitetima Njemačka je i dalje u značajnom vodstvu, a slijede je Italija, Španjolska i Francuska. Njemačka je gotovo cijelo desetljeće bilježila stalan rast, te unatoč smanjenju u 2013. godini, predstavlja najrazvijenije europsko fotonaponsko tržište. Zemlje koje su nešto kasnije započele s razvojem, kao što su Češka, Italija, Grčka i Belgija, brzo su dosegle značajne kapacitete pa sada bilježe stagnaciju ili manji pad.

Francuska i UK još uvijek pokazuju značajan potencijal, no različiti razvoj; tako je francusko tržište u 2013. godini bilježilo pad rasta, a UK je gotovo udvostručilo svoj godišnji rast. Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo, uz Njemačku, u 2013. godini postalo glavni pokretač fotonaponskog tržišta.

Kapaciteti u Europi po stanovniku

Možemo zaključiti kako je sa rastom od 11 GW Europa zabilježila relativno lošu godinu, ponajviše zbog pada na dva velika tržišta, njemačkom i talijanskom. Uz to su ključna tržišta, kao što su Francuska, Belgija i Danska, zabilježila manji rast od očekivanog. Druga su europska tržišta ostala stabilna sa rastom od oko 6 GW.Index članka
Pregled europskog i svjetskog fotonaponskog tržišta
Stranica 2
Stranica 3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?