Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Proizvodnja iz obnovljivih izvora - izvještaj o stanju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 23:12

Unatoč ekonomskoj krizi i smanjenju poticaja za obnovljive izvore energije, oni i dalju imaju sve veći utjecaj na svjetsko tržište energije. Stručnjaci iz Lahmeyer International i Deutsches Biomasseforschungszentrum su pregledali statistike iz 2009. i naglasili novoinstalirane snage, glavni tehnološki razvoj i nove trendove tržišta.

Prošla godina je bila dobra za obnovljive izvore energije. Do kraja 2009. ukupna instalirana snaga je bila 1.247 GW, sa godišnjom proizvodnjom od 3.940 do 4.070 TWh.

Podatci iz REMIPEG-a (Obnovljivo Tržište Električne Energije, Instalirane Snage i Godišnje Proizvodnje Električne Energije, baza podataka Lahmeyer Internationals), pokazao je da hidroelektrane još uvijek dominiraju sa instaliranih 997 GW, dok su druge vjetroelektrane sa 159 GW instalirane snage.

REMIPEG-ov godišnji izvještaj proučava instaliranu snagu u svijetu i svim državama pojedinačno. Procjenjuje se godišnja proizvodnja svakog izvora energije, a koriste se javni podatci različitih organizacija. Većina zemalja ima podatke do kraja 2009., a ako takvih nije bilo koriste se procjene pomoću podataka sa kraja 2008.

Hidroelektrane

Hidroelektrane su i dalje glavni izvor energije od svih obnovljivih izvora energije.  Ukupna instalirana snaga do kraja 2009. je bila oko 997 GW, čime se procjenjuje da je tokom 2009. dodano oko 31 GW. Ukupna godišnja proizvodnja električne energije je bila oko 3.299 TWh. Male hidroelektrane od tih 997 GW čine samo 9%, što je otprilike 91 GW.

Azija je predvodnik sa 392,6 GW s tim da su oni i instalirali najviše prošle godine, oko 26,3 GW. Europa je druga sa 221,7 GW od čega je novih 2,1 GW. Najveće svjetsko tržište je Kina koja ukupno ima instalirano 182 GW, od čega su prošle godine instalirali 20,9 GW.

U Njemačkoj se naveliko razvijaju reverzibilne hidroelektrane, Rusija je imala veliku havariju kojom je njihova 6,4 GW hidroelektrana morala biti zatvorena na više mjeseci s tim da je pri tome i poginulo 75 ljudi. Sudan je instalirao čak 1.250 MW prošle godine, uvjerljivo najviše od svih država u Africi. U Kongu se radi feasibility studija za razvoj hidroelektrana na rijeci Kongo koje bi mogle imati ukupnu snagu od 35 do 40 GW. Iran je nadodao oko 2.200 MW nove snage, te je u Aziji samo Kina instalirala više prošle godine.Index članka
Proizvodnja iz obnovljivih izvora - izvještaj o stanju
#2
#3
Zaključak
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?