Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Treći energetski paket - druga javna rasprava E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 13 Siječanj 2011 20:50

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva je u organizaciji Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave CIGRE, 13. siječnja 2011. godine održana druga javna rasprava na temu “Treći energetski paket-što je javni interes Republike Hrvatske“.

Posjećenost ove druge javne rasprave bila je značajno manja nego prvi puta. Skupu su i opet prezentirani rezultati studije koju je odradio konzorcija na čelu s Ekonergom. I iako se ovaj puta naglasak pokušalo staviti na tržište prirodnog plina i poslovanje Plinacro-a kao pozitivnog primjera nečega što bi trebao biti pandan budućem operatoru prijenosa po TSO ili ITO modelu, to se nije desilo.

Rasprava se i opet vodila oko sudbine HEP-a. Mišljenja i stajališta su bila podijeljena oko primjene TSO i ITO modela. G. Samardžić iz tvrtke WPD-Enersys je čak u svom osvrtu na temu izjavio da se njemu čini da je većini najdraži model restrukturiranja ISTO. No kroz izlaganje svih sudionika koji su se prijavili za raspravu se provlačilo jedna zajednička tema oko koje se čini da postoji kakav-takav konsenzus. A to je da se HEP vodi na nestručan i netržišni način, da je postojeće stanje neodrživo i da se guranjem problema pod tepih već jako dugi niz godina mogu uskoro očekivati značajne promjene, kako u fukncioniranju HEP-a, tako i u sigurnosti opskrbe električnom energijom - a pogotovo u cijeni električne energije. Posebno je G. Berlengi kao član nadzornog odbora HEP-a izabran na tu dužnost u ime zaposlenika HEP-a osvrnuo na već dugogodišnje isključivo političko, a ne tržišno funkcioniranje HEP-a koje ozbiljno škodi poslovnim rezultatima HEP-a.

Neki od sudionika diskusije su se dotakli i teme obnovljivih izvora energije koja se većinom u ove dvije rasprave zaobilazila. U cijelom prepucavanju o tome kako HEP nema investicija, kako se ne ulaže u nove proizvodne pogone, kako se sve više uvozi sve skuplja struja kao da su svi zaboravili da postoji javni interes (objavljen kroz registar projekata pri Ministarstvu gospodarstva) za izgradnju oko 6.000 MW elektrana na obnovljive izvore energije od strane mahom privatnih investitora. I da je to jedan ogroman potencijal koji bi HEP kroz priključivanje na svoju mrežu mogao itekako dobro iskoristiti za jačanje vlastite infrastrukture i položaja na tržištu. Nažalost, izgleda da pozitivnih razmišljanja u tome smjeru i opet ima jako malo.

Prezentacije sa javne rasprave dostupne su na stranicama MINGORP-a.

Slijedeći skup je zakazan za 27. siječnja u MINGORP.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?