Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Solarni punjač za iPhone E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 10 Veljača 2011 10:13

Već neko vrijeme na tržištu postoji posebna vrsta punjača za iPhone koji su idealni za vruće ljetne mjesece, ali i za sve druge prigode kada ste u prirodi gdje u blizini niste u prilici puniti iPhone preko električne mreže.

Ovaj put ne radi se o punjenju preko energije vjetra kao što je već predstavljeno u članku iFan - napuni svoj iPhone koristeći snagu vjetra nego o korištenju solarne energije. Solarni punjači se sastoje od solarne ćelije i baterije određenog kapaciteta - tako da služe i kao spremnik energije koji možete iskoristiti za punjenje iPhonea i kada nema Sunca.


Slika 1: 1400 mAh solarni punjač

Postoje mnoge različite vrste tih punjača, od kojih se neke mogu nabaviti i kod nas. Dvije glavne vrste su : solarni punjači veličine „zippo“ upaljača koji se mogu puniti samo preko solarne energije, i solarni punjači koji se mogu puniti i preko bilo kojeg USB porta od kompjutera u slučaju da je mrak ili da je oblačno. „Zippo“ solarni punjači imaju dimenziju 5cm x 1,5cm x 5,5cm dok su solarni punjači s USB portom veći, te najčešće imaju dimenziju preko 6 centimetara, dok su ostale dimenzije slične „Zippo“ punjačima.


Slika 2: Indikator napunjenosti

Postoje i različiti kapaciteti punjača, i to od 800 mAh do čak 2400 mAh, koji mogu do kraja napuniti iPhone 4G pošto je kapacitet njegove baterije nekih 1420 mAh. Mase se kreću od 40ak grama pa do nekih 70 grama za najveće modele.


Slika 3: Izgled solarne ćelije

Cijene takvih uređaja se kreću od 50-ak kuna za „Zippo“ uređaj pa do više stotina kuna za solarne punjače sa USB portom najvećeg kapaciteta. Naravno takvi se uređaji mogu nabaviti jeftinije preko ebay-a, dealextreme-a i drugih sličnih siteova nego kod nas u trgovinama. Najčešće uređaji rade na svim modelima iPhone-a i iPod-a.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?