Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Redovito procjenjivanje stanja obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 01 Ožujak 2011 12:33

Kada se govori o dostupnosti obnovljivih izvora, gotovo uvijek se u prvi plan smjesti pitanje o poticajima, tarifama i poticanoj instaliranoj snazi. Sudeći prema trenutnom stanju stvari, Hrvatska po svim tim pitanjima ne stoji baš dobro, a vlada rijetko kad uvodi dodatne poticaje, odnosno mijenja postojeće u svrhu poboljšanja stanja.

Države članice Europske unije sa poticajima, instaliranom snagom, i njihovim konstantnim nadzorom stoje puno bolje. Tako je, na primjer nedavno francuska vlada uvela dodatnih poticanih 500 MW godišnje za fotonaponske instalacije, te dodatnih 20% smanjenja feed-in tarife u odnosu na odluke donešene 1. rujna 2010. godine. Premijer François Fillon održao je sastanak s ministrima posvećen isključivo fotonaponskoj energiji, na kojem je zaključeno kako su ispunjeni svi uvjeti za stabilan i zadovoljavajuć razvoj fotonaponskog tržišta, a kako bi se provjerio razvoj projekata koji su trenutno na listi čekanja najavljen je i novi sastanak s predstavnicima fotonaponske industrje u prvoj polovini 2012. godine. Ukoliko se pokaže da znatan broj projekata nije završen ili blizu završenosti, godišnji kapacitet mogao bi se podići na 800 MW.

Zanimljiv je i podatak da od 8. ožujka u Francuskoj na snagu stupa i novi propis prema kojem će se feed-in tarife provjeravati i mijenjati svaka tri mjeseca ovisno o količini zaprimljenih projekata i zahtjeva za izgradnju velikih i malih solarnih postrojenja.

Ovakav primjer učestalog provjeravanja stanja projekata i tržišta, te usklađivanja propisa i zakona sa trenutnim stanjem na tržištu, vrlo je vrijedna lekcija o tome kako unaprijediti i potaknuti rast tržišta. Svakako jedna od lekcija koju bi Hrvatska trebala prihvatiti i započeti primjenjivati ukoliko želi ostvariti značajniji napredak u iskorištavanju obnovljivih izvora energije i dostići zadane ciljeve za 2020. godinu.

Tags:     feed-in tarife      poticaji      kapaciteti      rast
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?