Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

100% obnovljivih izvora do 2050. – iluzija ili vizija? – dio drugi E-mail
Autor Diana Međimorec   
Četvrtak, 31 Ožujak 2011 10:42

Donosimo drugi nastavak razmatranja mogućnosti o 100% električne energije iz obnovljivih izvora u Europi do 2050. godine...

Ciljevi

(ili: kako da krenemo?)

U prošlom poglavlju smo utvrdili da Europska unija definitivno ima motivaciju za promociju obnovljivih izvora energije. Idući korak je postavljanje ciljeva i uvjeravanje politike. Ključni trenutak za ekspanziju obnovljivih izvora energije na široj skali dogodio se donošenjem Direktive o promociji korištenja obnovljivih izvora električne energije (2001/77/EC). Direktiva se temelji na tzv. White Paperu iz 1997. godine kojim je postavljen cilj da će se 12% ukupne potrošnje energije u 2010. godini snabdijevati iz obnovljivih izvora. Električna energija pritom bi trebala zauzimati udio od 22,1% i to za tadašnje članice EU – tzv. EU15. S povećanjem EU, odnosno prijemom novih članica 2004. godine, cilj je postavljen na 21% za cijelu (proširenu) EU. Direktiva je zahtijevala da svaka država članica sama sebi postavi cilj za 2010. godinu, a kako bi se postiglo planiranih 21% udjela. Većina država članica ozbiljno je prionula poslu i stvorila okvir za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Najuspješnijom poticajnom mjerom pokazao se sustav poticajnih tarifa, tzv. feed-in tariff system (FIT), koji je primijenjen u primjerice Njemačkoj, Španjolskoj i Danskoj, europskim predvodnicima na području obnovljivih izvora. FIT sustav uveden je i u Hrvatskoj i to 2007. godine. Posljednji izvještaj o ispunjavanju Direktive 2001/77/EC (Progress Report) napravljen je 2009. godine s podacima iz 2007. godine koji je pokazao da su neke države već 2007. godine postigle svoje ciljeve zacrtane za 2010. godinu (Njemačka, Mađarska), dok su neke države pokazale razmjerno loše rezultate.

Nova Direktiva o promociji korištenja obnovljivih izvora energije 2009/28/EC usvojena je u travnju 2009. godine i ona se sada odnosi na sve oblike energije, dakle ne samo na električnu energiju kao prošla direktiva. Ciljevi koje ova Direktiva postavlja su poznatih 20-20-20% do 2020., odnosno smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20% u odnosu na 1990., udio obnovljivih izvora energije od 20% u ukupnoj potrošnji energije i povećanje energetske učinkovitosti, odnosno smanjenje potrošnje energije za 20% do 2020. godine. Ciljevi su obvezujući, a propisan je i cijeli niz mehanizama kontrole provođenja Direktive i penali za neispunjavanje ciljeva.

Europska unija već radi na stvaranju okvira za energetiku do 2050. godine nazvanog Energy Roadmap 2050. Prvi dokumenti su već izrađeni, a rasprava i usvajanje na tijelima EU tek predstoji.

Ukratko, Europska unija je pristupila postavljanju dugoročnih ciljeva i planova, te uspostavila mehanizme kontrole nad njihovim izvršavanjem.

Tags:     100% obnovljivih      obnovljivi izvori energije      2050      motivacija      smanjenje CO2      uvoz goriva      energetska neovisnost      zapošljavanje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?