Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

REPAP-ov komentar na Državni akcijski plan za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Svibanj 2011 10:00

Konzorcij REPAP2020 kojeg čine EREC, Eufores, državne asocijacije za obnovljive izvore energije, Fraunhofer ISI, Tehnički fakultet iz Beča i Becker Büttner Held objavili su tri izvještaja u kojima detaljno analiziraju NREAP-ove (Državne akcijske planove za obnovljive izvore energije) koje su prezentirale sve članice Europskije Unije (njih 27) Europskoj komisiji prema Direktivi za obnovljive izvore energije.

Akcijski planovi očekuju da će obnovljivi izvori energije do 2020. imati udio od 20,7% u ukupnoj potrošnji energije, ali industrija obnovljivih izvora energije vjeruje da bi se prema scenarijima planova moglo doći do udjela od 24,4%. To je objavio Arthouros Zervos, predsjednik EREC-a. Prema planovima se očekuje da bi udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije bio 34,3%, 21,3% bi bilo u grijanju i hlađenju a 11,3% u transportu, dok industrija obnovljivih izvora energije procjenjuje 42,3% za električnu energiju, 23,5% za grijanje i hlađenje i 12,2% za transport. Arthouros Zervos smatra da neki od akcijskih planova nisu dovoljno ambiciozni, i da svaka država mora napraviti dugoročno stabilne i pouzdane nacionalne pravne okvire kojima će se postići sigurnost investicija tokom idućih 10 godina u industriji obnovljivih izvora energije.

Mario Ragwitz, voditelj jedinice za obnovljive izvore enrgije u Fraunhofer ISI-ju je izjavio da bi akcijski planovi trebali više pažnje pridati ubrzanju administrativnih procedura i razvoju infrastrukture, te bi trebalo pojačati poticajne mjere, i to pogotovo za obnovljivi toplinski sektor.

Cilj projekta REPAP2020 koji financira Europska Unija je omogućiti implementaciju državnih direktiva za promociju korištenja energije iz obnovljivih izvora energije. Kao okvir tog projekta su prošli mjesec objavljena tri izvještaja koje ćemo ukratko opisati u daljnjem tekstu.


1. „Procjena Državnih akcijskih planova za obnovljive izvore energije“ koju je izdao Fraunhofer ISI i Tehničko sveučilište u Beču. (link za izvještaj na engleskom: http://www.repap2020.eu/)

Ovaj dokument je nezavisna procjena koja detaljno analizira akcijske planove prema kvalitativno definiranim kriterijama, od osnovnih kriterija (kao što su formalne nedosljednosti) do procjene predloženih mjera kako bi se savladale barijere za obnovljive izvore energije koji se ne tiču troškova implementacije. Kvalitativna procjena još uključuje procjenu mjera za jačanje financijske podrške kako bi se dostigli obnovljivi ciljevi do 2020.

2. „EU smjer: U kojem pravcu idu obnovljivi izvori energije do 2020.“ koju je izdao EREC i državne asocijacije za obnovljive izvore energije. (link za izvještaj na engleskom: http://www.repap2020.eu/)

EREC je zajedno sa državni asocijacijama za obnovljive izvore energije iz Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Portugala, Švedske i Velike Britanije napravio ovaj izvještaj kojim uspoređuje procjenu industrije obnovljivih izvora energije sa procjenama akcijskih planova za 2020. Obje procjene koriste scenarije akcijskih planova o potrošnji električne energije. Izvještaj više puta naglašava što se može postići u razvoju obnovljivih izvora energije ako su implementirani pomno isplanirani zakoni i pravilnici. Također daje kratku preliminarnu analizu akcijskih planova na osnovu informacija od državnih asocijacija za obnovljive izvore energije, ali i na temelju preporuka nekih ključnih igrača u industrijski.

3. „Politička preporuka“ od strane Becker Büttner Held (link za izvještaj na engleskom: http://www.repap2020.eu/)

Becker Büttner Held prezentira preporuku legislative za sve države članice sukladno akcijskim planovima kako bi dostigle, ali i nadmašile svoje ciljeve za 2020. koje je postavila Direktiva.

Izvor: www.erec.org

Tags:     repap      državni akcijski planovi      obnovljivi izvori energije      erec      europska unija
Index članka
REPAP-ov komentar na Državni akcijski plan za obnovljive izvore energije
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?