Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Putokaz za energetiku do 2050: povjerenik za energetiku Oettinger poziva na obvezujuće ciljeve za OIE 2030. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Prosinac 2011 15:01

Povjerenik za energetiku Oettinger je pozvao na obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore energije za 2030. godinu koji bi bili određeni do 2014.

Putokaz za energetiku 2050 Europske komisije pokazuje da bi kombinacija obnovljivih izvora energije – pri čemu bi 97% potreba za električnom energijom bilo pokriveno iz OIE, od čega bi energija vjetra imala udio od 49% - imali iste ukupne troškove implementacije za energetske sustave kao i svaki drugi scenarij dekarbonizacije ili poslovanja po uobičajenom modelu.

Putokaz za energetiku se bazira na pet scenarija, pri čemu svaki smanjuje emisiju CO2 za barem 85% do 2050. korištenjem različitih kombinacija OIE-a, nuklearne energije i fosilnih goriva zajedno sa energetskom efikasnošću, spemanjem energije i hvatanjem CO2.

Na konferenciji za novinare povjerenik Oettinger  je objavio da očekuje obvezujuće OIE ciljeve za 2030. koji bi bili određeni 2014., a sama diskusija o njima bi trebala početi odmah.

Christian Kjaer, glavni izvršni direktor EWEA-e je objavio da je zadovoljan činjenicom što je Oettinger jasno rekao da će se napraviti obvezujući ciljevi za 2030., te da sada treba postaviti ambiciozne ciljeve za OIE. Kjaer je dodao da svih pet scenarija pokazuju da će najveći udio u proizvodnji električne energije u 2050. imati energije vjetra i to od 32% do 49%, što nigdje nije specifično navedeno.

Kjaer navodi i neke nevjerojatne pretpostavke koje se pojavljuju u PRIMES modelu na čijoj su osnovi napravljeni scenariji. Tamo se spominje da će do 2050. cijena barela nafte pasti sa 100 na 70 dolara, da će priobalne vjetroelektrane tada koštati koliko i danas, da će troškovi nuklearnih elektrana pasti, i da neće biti potrebna infrastruktura za plin i spremanje energije u idućih 50 godina. Unatoč tome OIE su ispale jednako skupe ili jeftinije od drugih tehnologija, a da su uzete u obzir i realnije opcije za 2050. godinu scenarij sa najvećim udjelom OIE i uz korištenje energetske efikasnosti bi sigurno bio najjeftiniji.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     oettinger      energetski putokaz      europska komisija      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?