Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Ekološko društvo Pan upozorava na štete nastale izgradnjom HE Lešće E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 21 Veljača 2012 22:16

Prilikom osnivanja radne skupine za saniranje štete nastale izgradnjom HE Lešće na rijeci Dobri, Ekološko društvo Pan - Karlovac i Zelena akcija održali su 21. veljače konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na postojeće stanje nastalo izgradnjom hidroelektrane.

Na sastanku radne skupine, održanom prošli tjedan, zaključeno je kako je Studija utjecaja na okoliš bila loša i stara, te je neprihvatljivo da predstavnici javnih institucija i poduzeća za loše planiranje i izvedbu projekta nude rješenja koja mogu prouzročiti dodatne štete.

Naime, radna skupina ustvrdila je kako je prilikom izgradnje došlo do erozije tla, uništavanja prometnica, ugrožavanja mostova, poplavljivanja okolnog zemljišta, vodnog vala pogubnog za mrijest riba nizvodno, kao i kupače i ribolovce, a moguće su i druge opasnosti.

HE Lešće
Izvor slike: http://www.udruga-kameleon.hr

Studija utjecaja na okoliš izrađena je 1986. godine, te je normalno kako trenutno ne zadovoljava suvremene standarde zaštite okoliša i prirode, na što su udruge građana za zaštitu okoliša upozoravale i prije izgradnje hidroelektrane. Prije izrade projekta nisu provedena detaljna biološka, biospeleološka, ni ekološka istraživanja, te nije bilo poznato kakav utjecaj će hidroelektrana imati na prirodu i okoliš. Osim toga, nije izrađena ni Studija isplativosti i izvedivosti projekta, te nije poznato hoće li u konačnici brana donijeti više koristi ili štete, a sama cijena izgradnje hidroelektrane narasla je sa 65 milijuna eura na 97 milijuna eura, bez troškova nastale štete.

Jagoda Munić iz Zelene akcije smatra kako je krajnje vrijeme da se studije utjecaja na okoliš, koje nisu napravljene prema važećim standardima i zakonima, te one stare nekoliko godina ponište, jer bi u protivnom i dalje mogli imati štetne posljedice na prirodu, okoliš i lokalno stanovništvo. Upravo iz toga razloga Zelena akcija traži potpuno poštivanje Zakona o zaštiti okoliša iz 2007. godine koji ne dozvoljava gradnju na temelju studija starijih od 3 godine, te traže nadležna tijela (DORH/USKOK) da ispitaju postoje li elementi kaznene odgovornosti u postupku planiranja i realizacije HE Lešće, čime su osim nanesenih, nesagledivih štetnih posljedica za prirodu i okoliš, počinili i bitnu financijsku štetu RH i njenim građanima. Podsjetimo, HE Lešće bi trebala proizvoditi manje od 1% proizvedene struje u RH.

Zelena akcija

Zelena akcija smatra kako bi za sanaciju šteta na rijeci Dobri najjeftinije i najbolje bilo vratiti rijeku u prvobitno stanje i maknuti izgrađenu branu.

Osim za HE Lešće Zelena akcija izražava i zabrinutost oko trenutne izgradnje HE Ombla u Dubrovniku, koja košta 152 milijuna eura, a također se temelji na staroj i lošoj studiji. Unatoč protivljenju niza međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša i prirode, za ovaj projekt HEP je dobio i kredit od Europske banke za obnovu i razvoj.

 

Izvor: http://zelena-akcija.hr/

Tags:     Zelena akcija      HE Lešće      HE Ombla      rijeka Dobra      Dubrovnik      HEP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?