Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

DM green city E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 26 Veljača 2012 12:04

U sklopu dm-ovog projekta green city project 2012. nedavno je pokrenuta dm green city zelena turneja. Riječ je o turneji na kojoj će se, po prvi puta u Hrvatskoj, električnim automobilom DOK_ING XD prijeći udaljenost od 1.415 km, od dm prodavaonice u Dubrovniku do Sajma automobila u Ženevi.

Vozački tim čine Mario Petreković i Marko Lasić Nered, idejni začetnik projekta, a putujući kroz Hrvatsku automobil će puniti u dm prodavaonicama, čime se želi skrenuti pozornost na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila. Osim toga, cilj ovog projekta je u 2012. godini, Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti, promovirati poruke o ekološkoj odgovornosti u gradovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

DOK_ING XD

Marko Lasić izjavio je kako se ovim projektom želi senzibilizirati javnost o manjku infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila, skrenuti pažnja na činjenicu da je Hrvatska jedina država u Europi koja ne subvencionira kupnju električnih vozila niti je na bilo koji način potiče, te ponuditi alternativa u smjeru ekološke osvještenosti zajednice. Sve to odlučeno je napraviti na zabavan i ležeran način, zaključuje Lasić.

DOK_ING XD prvi je hrvatski električni automobil kojeg je izradila tvrtka DOK-ING. Tomislav Boško, vlasnik tvrtke DOK-ING, izjavio je kako su ponosni na svoj proizvod, koji je siguran, vizualno atraktivan, softverski jak i ekonomski isplativ, a uz to čuva okoliš.

Konkretni ciljevi dm-ovog projekta su:

  • senzibilizirati širu hrvatsku javnost o ekološkim problemima i ponuditi neka rješenja,
  • potaknuti i uključiti građanstvo u sudjelovanje s vlastitim idejama zaštite okoliša,
  • približiti i omogućiti javnosti modele ekološki osviještenog djelovanja,
  • kontinuirano pomagati zajednici u ispunjenju njenih eko programa,
  • kontinuirano informirati i educirati javnost o eko temama,
  • širiti program i aktivirati stanovništvo iz raznih dijelova Hrvatske kroz eko akcije,
  • prezentirati ekološki osviještene kompanije i motivirati brojne druge na pronalazak i uključivanje u slične ekološke projekte,
  • osigurati budućnost sljedećim naraštajima u zdravom okruženju.

 

dm green city project 2012.dm-ova turneja povod je i za podsjećanje i motiviranje građana na ekološki odgovornu kupnju, tako će u ožujku svaki kupac u dm-u za 25 bodova na dm active beauty kartici moći preuzeti trajnu torbu za kupnju. dm želi prilikom svake kupnje podsjetiti kupce na važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, pa će sve koji se odreknu polietilenske vrećice pri kupnji, dm motivirati s dodatnih 5 eko bodova na dm kartici.

U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm će sav prihod od prodanih platnenih torbi investirati u kupnju uređaja „Krijesnica“. Riječ je o izvornom hrvatskom proizvodu koji se spaja na fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto. dm će uređaj donirati u pet hrvatskih škola kako bi učenici tijekom boravka u školi imali osvjetljenje najsličnije sunčevom svjetlu koje je potpuno zdravo za oči.

 

Izvor: http://www.dmgreencity.com/

Tags:     električni automobil      dm green city      DOK_ING XD      sajam automobila
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?