Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prijedlog o zajedničkom praćenju emisija štetnih plinova E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 06 Travanj 2012 17:23

Prije nekoliko dana u Slavonskom Brodu ministarska izaslanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine dogovorila su izradu zajedničkog katastra emisija štetnih plinova za Slavonski Brod i Bosanski Brod.

Hrvatsko izaslanstvo činili su ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a bosanskohercegovačko ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Ministrica Holy istaknula je kako su izaslanici dogovorili izradu zajedničkog katastra onečišćenja za područje Slavonskog i Bosanskog Broda, koji će, osim bosanskobrodske rafinerije, uključiti i sve druge izvore onečišćena zraka.

Obje će strane u roku od tjedan dana sastaviti radnu skupinu koja će pratiti proces modernizacije rafinerije, koju su najavili ruski vlasnici ulaganjem 500 milijuna eura, od čega bi 100 milijuna eura trebalo biti uloženo na podizanje standarda zaštite okliša. Rafinerija će u međuvremenu dostaviti podatke o dosadašnjim ulaganjima u obnovu pogona i zaštitu okoliša.

Ministrica Srebrenka Golić istaknula je kako je rafineriji izdana ekološka dozvola koja vrijedi do 2015. godine, što je i rok za usklađivanje njezina rada sa propisanim ekološkim standardima.

Do kraja godine u Slavonskom Brodu će biti postavljena još jedna mjerna postaja koja će pratiti kvalitetu zraka, a naručeno je i dodatno mjerenje lebdećih čestica u zraku, te njihova kemijska analiza kako bi se ustvrdilo iz kojeg izvora onečišćenja potiću.

Na sastanku je spomenut i projekt HE Ombla, za kojeg je ministrica Holy rekla kako će do kraja tjedna biti poznata njegova sudbina. Naglasila je kako ministarstvo nema pravne instrumente kojima može zaustaviti projekt u ovoj fazi, no vlada kao vlasnik HEP-a, koji je investitor u tom projektu, može odustati od njega ako se procijeni da je štetan za Hrvatsku ekološki ili ekonomski.

 

Izvor: http://www.mzoip.hr/

Tags:     mzoip      Mirela Holy      Slavonski Brod      rafinerija      HE Ombla      HEP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?