Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

'Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima' E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 15 Travanj 2012 18:01

Od 13. do 15. travnja na Krku se održala međunarodna konferencija “Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima”. Cilj konferencije, u organizaciji Grada Krka, Regionalne energetska agencija "Kvarner" i udruge “Eko Kvarner”, bio je istražiti realne mogućnosti i trenutne planove za značajnije korištenje obnovljivih izvora energije, posebice na otocima.

Na samoj konferenciji bilo je više riječi o obvezama Hrvatske da do 2020. godine smanji emisije stakleničkih plinova za 20%, te o samoj važnosti korištenja obnovljivih izvora energije na otocima, financiranju iz fondova Europske unije, kao i investicijskih fondova, te o skladištenju energije iz obnovljiih izvora energije.

Konferenciju je posjetila i ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, koja je komentirala i trenutno aktualan prijedlog novog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Ministrica Holy smatra da je potrebno imati što veći udio obnovljivih izvora energije kako bi mogli ostvariti cilj od 20% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine, a ukoliko se naknada za obnovljive izvore smanji realizacija tog cilja neće biti moguća. Holy također smatra kako je nužno izraditi kartu obnovljivih izvora energije koja bi prikazivala na kojim je lokacijama u Hrvatskoj moguće razvijati određene obnovljive izvore energije.

Predavanja na konferenciji održali su istaknuti stručnjaci sa ovog područja: prof. Neven Duić, Goran Krajačić, dr. Aleksandar Kovačević i prof. Ranko Goić, a voditelj rasprave bio je Zoran Skala. U sklopu konferencije osnovana je i Energetska zajednica otoka Kvarnera.

Tags:     Hrvatska      konferencija      otoci      2020      smanjenje emisija      mzoip      Krk      Eko Kvarner
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?