Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Uskoro kreće gradnja najveće solarne elektrane u svijetu koja će se nalaziti u Srbiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 20:36

Nekoliko mjeseci nakon prve vijesti o investiciji Luksemburškog investicijskog fonda Securum equity partners u iznosu od 1,7 milijardi eura u solarnu elektranu u Srbiji (prva vijest je ovdje, pojavile su se nove vijesti o projektu.

Idući tjedan trebao bi biti potpisan ugovor, a nakon toga bi MX grupa koja je treći najveći proizvođač solarne opreme u Europi trebala početi graditi dvije tvornice. Same tvornice bi se trebala nalaziti južno od Beograda, a solarna elektrana će se pak rasprostirati na čak 3.000 hektara. Zemljište za solar neće biti ni poljoprivredno ni na ekskluzivnim lokacijama, a Securum equity partners će dobiti priključak na visokonaponsku mrežu.

Sva električna energija iz ovog projekta će se izvoziti, te zbog toga država Srbija neće plaćati poticajnu cijenu za taj projekt, a razlog što se ovaj projekt gradi u Srbiji je činjenica da Srbija ima više sunca nego središnja Europa (nekih 30 do 40% više).

Ukupna instalirana snaga projekta bi trebala biti 1 GW, a gradnja bi trebala krenuti od siječnja iduće godine, te bi cijeli trebao biti dovršen do kraja 2015. Sama tvornica bi trebala zaposliti 200 ljudi, dok bi solarna elektrana za vrijeme gradnje zaposlila dodatnih 1.000.

Izvor: www.serbia-energy.com

Tags:     srbija      luksemburg      solarna elektrana      najveća      mx grupa      tvornica
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?