Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Ministrica Holy do kraja godine najavila Zakon o obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Svibanj 2012 16:20

"Najveća prepreka realizaciji projekata obnovljivih izvora energije nije tarifni sustav, već prevelika birokratiziranost i prekomplicirana procedura obzirom da ovo područje pokriva pet zakona, te se nadam da ćemo do kraja ove godine imati Zakon o obnovljivim izvorima energije", istaknula je ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy danas poslije podne na konferenciji "Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća" u Splitu.

Rekla je da bi ovaj zakon trebao ukloniti prepreke za realizaciju projekata obnovljivih izvora energije, ali i otvoriti nova radna mjesta, što je od velike važnosti za posrnulo hrvatsko gospodarstvo.

Obnovljivi izvori energije danas su jako veliki biznis, rekla je ministrica, a za Hrvatsku su važni i zbog naše obveze da ispunimo ciljeve prema međunarodnim konvencijama te direktivama Europske unije koje su odredile da se do 2020. smanji emisija stakleničkih plinova za 20 posto i da obnovljivi izvori energije pokrivaju 20 posto ukupne energetske potrošnje.

Ministrica Holy smatra da bi istodobno s donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije bilo korisno izraditi i karte obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Država bi tim kartama definirala koje su lokacije i za koje obnovljive izvore od njenog strateškog interesa, a te bi se lokacije onda uvrstile u prostorne planove, objasnila je dodajući da bi takve karte pomogle ne podilaženju raznim lobijima, već da se slijedi zdravu logiku i zdravu pamet. Tako se primjerice više ne bi događalo da se elektrane na biomasu grade tamo gdje biomase uopće nema, upozorila je.

Također je najavila da će se do kraja godine u hrvatsko zakonodavstvo implementirati tzv. treći europski energetski paket. Pojasnila je da se taj paket, osim na liberalizaciju tržišta električne energije, odnosi i na jačanje uloge nezavisnog regulatora HERA-e, ali i na odvajanje djelatnosti distribucije i prijenosa od proizvodnje.

Ministrica Holy napomenula je da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode potaknuti promjenu energetske strategije u Hrvatskoj radi stavljanja većeg naglaska na obnovljive izvore energije, tj. na energetsku učinkovitost.

Izvor: www.mzoip.hr

Tags:     obnovljivi izvori energije      ministrica      holy
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?