Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Grad Karlovac objavio pravilnik o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 01 Lipanj 2012 19:31

Početkom 2008. godine Europska komisija je pokrenula veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina, a koji je potpisao i Grad Karlovac 2010. godine.

Sporazum gradonačelnika (The Covenant of Mayors) je dogovor naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime. Potpisivanjem Sporazuma, gradonačelnici se obvezuju na primjenu brojnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 u svom gradu za više od 20%. Jedan od načina postizanja zadanih ciljeva definiranih Sporazumom gradonačelnika je i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba, imajući u vidu njihovu važnost za zaštitu okoliša i što veću energetsku neovisnost grada i njegovih stanovnika. U Karlovačkoj županiji, te pogotovo njenom središtu – gradu Karlovcu, u posljednjih desetak godina raste zanimanje javnosti za korištenje obnovljivih izvora energije u njihovim kućanstvima. Na brojne upite o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, Grad Karlovac, koji ima u vidu njihovu važnost za zaštitu okoliša i što veću energetsku neovisnost odlučio je pokrenuti projekt Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u gradu Karlovcu. Osnovna namjena projekta je ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstva, kojima bi se ostvarila ušteda u potrošnji energenata za zagrijavanje stambenog prostora i pripremu potrošne tople vode, uz značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova. Grad Karlovac će u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša RH i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske sufinancirati sljedeće oblike obnovljivih izvora energije:

  • solarni kolektorski sustavi za pripremu potrošne tople vode i grijanje,
  • fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije,
  • geotermalne dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, grijanje i hlađenje i
  • kotlovske sustave za korištenje biomase.

 

Pravilnik o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u gradu Karlovcu donijelo je Gradsko vijeće na 27. sjednici na prijedlog Gradonačelnika. Pravilnikom su obuhvaćena načela i obveze iz Sporazuma gradonačelnika europskih gradova o poboljšanju mjera energetske učinkovitosti u reduciranju emisije CO2, što je važan preduvjet za povećanje energetske učinkovitosti u gradu Karlovcu.

Ovime je Grad Karlovac počeo sustavno poticati korištenje obnovljivih izvora energije za privatne osobe - model koji bi mogli i trebali preuzeti i svi ostali gradovi u Hrvatskoj.

Pravilnik možete pročitati u Glasniku Grada Karlovca broj 05/2012, koji se u pdf formatu nalazi na stranicama Grada Karlovca.

Izvor: www.karlovac.hr

Tags:     karlovac      grad      pravilnik      poticanje      obnovljivi izvori energije      fotonaponski sustav      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?