Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Bioplinsko postrojenje Gradec E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 28 Kolovoz 2012 11:40

Kako je objavljeno na stranici Ministarstva gospodarstva, prošli je tjedan na farmi Gradec u blizini Vrbovca otvoreno prvo bioplinsko postrojenje koncerna Agrokor. Postrojenje je otvorila zamjenica ministra gospodarstva, Tamara Obradović Mazal.

Ukupna vrijednost postrojenja Gradec prema tim navodima iznosi 55 milijuna kuna, a njegovim otvaranjem Agrokor je najavio ulazak u proizvodnju električne i toplinske energije.

Instalirana snaga postrojenja iznosi 1 MW, a u 8.000 radnih sati godišnje biti će proizvedeno 8.000 MWh električne energije, koja će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu i 9.000 MWh toplinske energije, koja će služiti za zagrijavanje fermentora, grijanje nastambi na farmama Gradec I i Gradec II, te za sušenje digestata. Za proizvodnju iz bioplina, kao dominantnu sirovinu, postrojenje će koristit svinjsku gnojovku u omjeru 65 % od ukupnih sirovina, dok će ostatak sirovina biti pribavljen od kooperanata s područja prehrambene proizvodnje.

Iako je na službenim web stranicama Ministarstva gospodarstva potvrđeno otvaranje bioplinskog postrojenje Gradec, nije u potpunosti jasno koja je faza postrojenja otvorena (ili u kojoj je to fazi točno prezentirano otvaranje) s obzirom da je na istim web stranicama potvrđeno prethodno energetsko odobrenje za projekt, ali ne i energetsko odobrenje koje se izdaje u postupku izdavanja građevinske dozvole. Uz to je dodatno nejasno kako je moguće da postrojenje ima prethodni status povlaštenog proizvođača (izvor: HERA), kojeg je nemoguće dobiti bez energetskog odobrenja, te kako je postrojenje službeno otvoreno kada, prema podacima od strane HROTE od ovog mjeseca nema potpisan ugovor o otkupu električne energije, niti ima konačni status povlaštenog proizvođača električne energije (izvor: HERA). Za nadati se da je razlog isključivo neažurnost dotičnih institucija pri objavljivanju podataka o potpisanim ugovorima i izdanim rješenjima.

Tags:     biplin      Gradec      Agrokor      Ministarstvo gospodarstva      HROTE      bioplinsko postrojenje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?