Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Održana godišnja konferencija SGE projekta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 30 Listopad 2012 18:27

U Sisačko-moslavačkoj županiji 29. listopada održana je godišnja konferencija projekta Sustavno gospodarenje energijom (SGE), na kojoj je sudjelovalo 150 predstavnika institucija i ustanova.

Godišnja konferencija SGE projektaProjekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj (SGE projekt) započeo je pilot projektom u Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji 2006. godine, a 19. prosinca 2007. godine prerastao je u nacionalni projekt. Cilj projekta je uvođenje sustavnog gospodarenja energijom u gradove i županije, potičući primjenu načela energetske efikasnosti u zgradama koje su u vlasništvu grada ili županije, odnosno u onima za koje grad ili županija plaćaju račune za potrošnju energenata i vode.

U proteklih godinu dana uspostavljen je registar objekata u kojem je 178 objekata u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, a imenovane su i educirane osobe za sve objekte za unos podataka u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) u koji su uneseni računi za energente za petogodišnje razdoblje od 2007. do 2011., te se nastavljaju s redovitim unosom. Na osnovu analize tih podataka moguće je reagirati u slučaju kvara, ukazati na mjere za uštede, te izraditi planove za ulaganja u budućnosti. Tehničke karakteristike objekata glavni su pokazatelj razloga potrošnje energije, a tehnička dokumentacija baza je za ulaganja. Također, za kvalitetnije poslovanje djelatnici se educiraju u sklopu radionica Zeleni ured, istaknula je Jelena Kremenjaš, koordinatorica SGE projekta za Sisačko-moslavačku županiju i Zagrebački holding.

Na konferenciji su provedene i dvije panel rasprave u kojima je izloženo nekoliko aktualnih projekata na teme Obnovljivi izvori energije i njihovo iskorištavanje za razvoj lokalne zajednice, koraci za uspješnu realizaciju ideje i Tehnologije individualnog mjerenja potrošnje energije i sustav naplate.

Osim toga kroz konferenciju su obrađene i teme održivog razvoja, obrazovanja u sustavima i projektima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, industrijske ekologije i energetskog certificiranja, te razvoja novih znanja i vještina i otvaranja novih “zelenih” radnih mjesta.

 

Izvor: http://www.ee.undp.hr/

Tags:     Sisačko-moslavačka županija      SGE projekt      ISGE      konferencija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?