Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HEP objavio da će HE Ombla biti seizmički sigurna E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 14 Prosinac 2012 17:30

Jučer je u Dubrovniku okupljeno stručno savjetodavno tijelo sastavljeno od sedam uglednih znanstvenika koji su predstavili izvješće o predviđenim tehničkim rješenjima i sigurnosti objekta HE Omble. Vijest objavljenu na služenim HEP-ovim internet stranicama prenosimo u cjelosti.

HEP je u lipnju ove godine osnovao Stručno savjetodavno tijelo sastavljeno od svjetski priznatih stručnjaka iz područja geologije, hidrogeologije, geotektonike, seizmologije i građevinarstva. Savjetodavno tijelo analiziralo je sva dosad provedena istraživanja te je, slijedom upita i komentara struke i javnosti, uz dodatne analize i terenski uvid, izradilo zaključno izvješće o geološkim i hidrogeološkim te seizmotektonskim značajkama prostora HE Ombla, prirodne seizmičnosti šireg prostora, pojave inducirane seizmičnosti i ocjene projektnih rješenja HE Ombla. Istaknuto je kako je projekt HE Ombla vrlo korektno i stručno pripremljen, te da je uz strogu primjenu tehničkih propisa izvediv na način siguran za ljude i okoliš. Nadalje, zaključuje se da izgradnja objekata sustava HE Ombla ne može utjecati na prirodnu seizmičnost šireg područja Dubrovnika.

Ovo je prvo od niza predstavljanja koje HEP planira održati u Dubrovniku, a koja će obuhvatiti projekt poboljšanja vodoopskrbnog sustava, dopunu studija u vezi s ocjenom utjecaja zahvata HE Ombla na ekološku mrežu i 3D projektni model.

U radu stručnog tijela sudjelovali su prof.dr.sc. Ivan Dragičević, prof.dr.sc. Darko Mayer, redovni profesor u mirovini te prof.dr.sc. Eduard Prelogović, redovni profesor u mirovini, svi s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu; prof.dr.sc. Mirza Bašagić, redovni profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu; dipl.inž.građ. Zdenko Josipovič, odgovorni vođa projekta i konzultant gradnje hidroenergetskih objekata u IBE iz Ljubljane; dr.sc. Vladimir Mihailov, redovni profesor u mirovini te dr.sc. Dušan Aleksovski, znanstveni savjetnik, oboje s Instituta za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju u Skopju, te prof.dr.sc. Tatjana Vlahović, izvanredna profesorica i znanstvena savjetnica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Izvor: www.hep.hr

Tags:     dubrovnik      hep      savjetodavno tijelo      stručno savjetovanje      hidroelektrana      ombla
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?