Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

U Sloveniji koriste biorazgradive lubrikante E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 18 Travanj 2010 17:10

HE Boštanj snage 33 MW, koja je proradila u svibnju 2006. je prva hidroelektrana u Sloveniji koja koristi ulje koje je kompatibilno sa okolišem. Holding Slovenske Elektrane (HSE) koristi biorazgradivi lubrikant od Panolin AG-a u hidrauličkom sustavu.

Hidroenergetski resursi čine važnu ulogu u energetskoj strukturi Slovenije. HSE Invest, inženjerska kompanija, gradi 5 hidroelektrana u sklopu hidroprojekta Donja Sava snage 187 MW. Projekt sa predviđenom godišnjom proizvodnjom od otprilike 720.000 megavatsati će davati 6 posto Slovenskih potreba za električnom energijom.

Hidroelektrana Boštanj u jugoistočnoj Sloveniji, otprilike 100 kilometara istočno od Ljubljane je prva takva elektrana sagrađena na Savi.

HSE je proučavala i mogućnosti korištenja biorazgradivog ulja u turbinama, a ne samo u hidrauličkom sustavu vrata, ali u zaključili da još nije vrijeme za to.

HSE ipak planira koristiti biorazgradiva ulja i u hidrauličkim sustavima i u turbinama u iduća dva projekta na Donjoj Savi i to na: 42.5 MW HE Blanci i 39.5 MW HE Krško.

Zbog ekoloških razloga, HSE sada u svojim tenderima zahtjeva korištenje biorazgradivog ulja.

Cijena takvog ulja je puno veća od mineralnog ulja, ali HSE misil da je ubacivanje biorazgradivog ulja u fazi izgradnje puno bolje nego kasnije mijenjanje sustava zbog postroženih ekoloških normi koje se očekuju. A dodatno, slučajno ispuštanje biorazgradivog ulja u rijeku radi puno manju štetu od iste situacije sa mineralnim uljem.

Izvor: www.hydroworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?